16 juli 2018

Is NWA 7325 een meteoriet van Mercurius?

nwa_7325_header
Gisteren werd op de 44e Lunar and Planetary Science Conference (LPSC 2013) in de Woodlands in Texas (VS)

Reacties

 1. Het zal wel weer een domme vraag zijn maar hoe kunnen ze nu met zekerheid vast stellen
  dat die meteoriet van Mercurius Komt ??

  • Goh Mardi, wat kan jij domme vragen stellen zeg. Nee, grapje! Goede vraag juist. De bron zegt wel iets over de argumentatie van Irving om te kunnen bepalen of deze meteoriet van Mercurius is, maar niet veel: “Essentially, Irving’s argument boiled down to: this meteorite is from a planet-sized body, but not from any of the planet-sized bodies that we know we have meteorites from. Mercury is the only planet-sized rocky body left in the solar system that we don’t know of any meteorites from yet. So either NWA 7325 is from Mercury or it’s from some since-destroyed biggish protoplanet from which we don’t have any other meteorites.”
   Ik denk dat het vooral die chemische samenstelling van de meteoriet is, die z’n oorsprong verraad en die als een soort van kosmische vingerafdrukken een herkenbaar signaal aan de onderzoeker afgeeft.

 2. Ze weten het ook niet met volkomen zekerheid (in de introductie van het artikel beginnen ze met toe te geven dat hun eerdere claim dat een bepaalde klasse meteorieten van mercurius afkomstig zou zijn niet correct was), maar ze vermoeden het op basis van de combinatie van ratios tussen bepaalde isotopen van zuurstof en de chemische samenstelling.
  Die specifieke combinatie van zuurstofisotopen komt alleen voor bij een bepaalde groep meteorieten, nl. de ureilites, maar die bestaan nou juist weer uit een totaal andere combinatie van mineralen en komen dus van een andere bron. De mineralen/elementen in NWA 7325 zijn wel in overeenstemming met wat men denkt dat er aan het oppervlakte van mercurius te vinden is. Maar de auteurs schrijven zelf ook al dat alleen het testen van een autentiek monster van mercurius uiteindelijk uitsluitsel kan geven.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.