23 juli 2018

Stephen Hawking: “heelal heeft geen God nodig”

Stephen Hawking

Stephen Hawking tijdens zijn lezing “De Oorsprong van het Universum”.

Ons universum kan prima ontstaan zijn zonder goddelijke hulp, zo heeft de beroemde natuurkundige Stephen Hawking afgelopen dinsdag gezegd tijdens een lezing bij het California Institute of Technology. De belangstelling voor de lezing was enorm. De kaartjes waren gratis af te halen en op een gegeven moment stond er een rij van bijna een halve kilometer. Minstens

Reacties

 1. Eigenlijk dus vooral een bespreking van zijn boek The Grand Design. Wat een aanrader is.

  Ik vind hem er wel slecht uitzien op deze foto. Maar oh, wat zou ik graag een lezing van hem bij willen wonen!

 2. Jammer om te zien dat Hawking nog steeds Paus Johannes Paulus II verkeerd citeert. Dat deed ‘ie in A Brief History of Time ook al. Het onderzoek naar het begin van het universum is nooit door enige paus in de 20e eeuw verboden geweest. Wat de paus wel heeft gezegd is dat de wetenschap op zichzelf nooit de vraag van hoe het universum ooit is begonnen kan beantwoorden zonder daar het metafysische in te betrekken. En na 1980 is daar nog wel vaker wat over gezegd, door Johannes Paulus en ook door Benedictus XVI. Even Googlen zou professor Hawking hebben geholpen. Erg jammer dat hij daar niet de moeite toe heeft genomen.

 3. Mark, bedankt voor je reactie. Ik heb wat gegoogled, maar dat heeft weinig opgeleverd. Is ergens terug te vinden wat Paus Johannes Paulus II nou precies gezegd heeft over de oerknal? Ik kwam tegen dat hij in 1996 positief stond tegenover de evolutie, maar over de oerknal kom ik weinig tegen, behalve wat vage referenties.

 4. CB Interactive zegt:

  En ik heb Stephen Hawking niet nodig :\

 5. Hadrianus zegt:

  Heeft Hawking wel eens gehoord van de 2e wet v/d thermodynamica? Volgens die wet zal alles in het universum streven naar chaos. Dus ook moleculen willen uiteenvallen. Hoe verklaart hij dat dan?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.