16 juli 2018

Zóóó klein is de Melkweg vergeleken met IC 1101

IC-1101-Melkweg

IC 1101 is een supergroot elliptisch sterrenstelsel, gelegen in het hart van de cluster van sterrenstelsels genaamd Abell 2029. Het bevindt zich 1,07 miljard lichtjaar van ons vandaan en het ligt in de richting van het sterrenbeeld Maagd (Virgo). Ondanks de grote afstand tot de aarde ontdekte William Herschel IC 1101 al in 1790 en dat is mede te danken aan het feit dat het stelsel met zijn diameter van 6 miljoen lichtjaar op dit

Reacties

 1. Anoniem zegt:

  Opzoeken: elliptisch

  1.elliptisch
  elliptisch bijv.naamw.Uitspraak: [É›’lɪptis] 1) met de vorm van een uitgerekte cirkel Voorbeeld: `Een elliptisch sterrenstelsel heeft de vorm van een ellips.`Synoniemen: ellipsvormig, ovaal elliptische trainer (fitnessapparaat waarbij j…
  Gevonden op http://www.woorden.org/woord/elliptisch

  2.elliptisch
  ellipsvormig
  Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/elliptisch

  3.ELLIPTISCH
  1) Eirond 2) Eivormig 3) Langwerpig rond 4) Ovaal
  Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ELLIPTISCH/1

  aan u redactie :
  2D plat zoals ongeveer de melkweg
  of 3D gevuld zoals een bolhoop. ?

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Normaal gesproken 3D als een bolhoop. Sommige “elliptische stelsels” zijn eigenlijk lensvormige stelsels, dus 2D, maar die twee kun je vanaf een afstand niet van elkaar onderscheiden (dezelfde helderheids-verhouding tussen kern en buitendelen).

 2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Wow, dat is zo groot als de hele Lokale Groep? Hoeveel sterren zou zo’n gigant wel niet bevatten? Triljoenen? Hoeveel sterrenstelsels zullen wel niet nodig geweest zijn om zo’n gigant te vormen? Ook snap ik beter het concept van een fossiele groep: een complete groep van sterrenstelsels, opgegaan in een enkele sterrenbal. Als inderdaad iedere cluster van sterrenstelsels zo’n mega-ellips als eindstadium hebben, dan zijn het deze structuren die het langste de alles verscheurende donkere energie zullen weerstaan!

  p.s. waarom is Andromeda veel groter dan de Melkweg op dat plaatje?

  • Ik heb inderdaad het idee dat het Andromedastelsel veel te groot is afgebeeld. Het is wel groter dan de Melkweg, maar niet zoveel groter. Ik denk dat dit plaatje een betere weergave geeft van de omvang van de Melkweg en het Andromedastelsel.

 3. You don’t have permission to access /images/local-group.jpg on this server.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.