16 juli 2018

Tweede kometengordel ontdekt bij Fomalhaut

Fomalhaut A and C comet belts

De kometengordels van Fomalhaut C (links) en Fomalhaut A (rechts). Klik voor een grotere versie.

De nabije ster Fomalhaut A herbergt

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Interessant! Ik kan me voorstellen dat B (omdat die zoveel kleiner is) in een omloopbaan om A draait. Dus als een soort zelf-energie producerende planeet op zeer verre afstand. Officeel een ster, maar wél in een omloopbaan om een andere ster. Zeg ik dat goed zo?

  Maar hoe moet ik het ‘meebewegen’ van C zien? 2,5 lichtjaar is me nogal een afstand! Draait C ook om A, of wordt met dat meebewegen bedoeld dat C en A samen een soort parallelle baan trekken om het centrum van de Melkweg?

  groet,
  Gert (alias Enceladus)

 2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Nou B en A verhouden zich niet persee tot elkaar als een planeet en een moederster. De onderlinge afstand is dusdanig groot dat B nooit ontstaan is “als een planeet rond A maar dan met voldoende massa voor kernfusie”. B is namelijk een K-dwerg, iets kleiner en koeler dan de zon. C draait waarschijnlijk rondom het gezamenlijke middelpunt van A en B, dus tussen die twee, maar dan een stuk dichter bij A. 2,5 lichtjaar is inderdaad een flinke afstand en het is ook het meest verst verwijderde “duo” dat bekend is.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.