19 maart 2024

Een mooie zonsondergang op Aarde en op Kepler-186f

Credit: PHL.

Gisteren maakten NASA-wetenschappers bekend dat met de Kepler ruimtetelescoop een rotsachtige exoplaneet is ontdekt die ongeveer de afmeting van de aarde heeft en die in de leefbare zone rondom zijn ster ligt, een dwergster van de spectraalklasse M1, de planeet Kepler-186f. Sindsdien heeft iedereen het over de planeet en over de mogelijkheid dat daar wellicht leven mogelijk is. De waarnemingen van Kepler aan de planeet zijn inmiddels ook bevestigd met andere instrumenten, de grote telescopen van het W. M. Keck Observatorium en Gemini Observatorium op Hawaï, dus over het bestaan van Kepler-186f is nu volstrekte helderheid. Die helderheid is er echter nog niet op de vraag of daar leven mogelijk is en zo ja of daar ook leven is. De aardachtige planeet is inmiddels opgenomen in de catalogus van exoplaneten, die zich in de leefbare zone rondom hun ster bevinden, zoals je ook kunt zien aan de afbeelding hieronder.

Credit: PHL.

Van het Planetary Habitability Laboratory (PHL) heeft Kepler-186f een Earth Similarity Index (ESI) van 0,64 gekregen en dat is te wijden aan het feit dat hij aan de buitenrand van de leefbare zone ligt en het er daarom koud kan zijn. Probleem bij Kepler-186f is dat men niet weet of ‘ie een atmosfeer heeft of niet en wat de samenstelling van die eventuele atmosfeer is. Daarom is die mooie schets van een denkbeeldige zonsondergang op Kepler-186f ook fantasie, het zou in werkelijkheid ook anders kunnen zijn. In de gisteren gehouden teleconferentie werd door onderzoeker Victoria Meadows (Universiteit van Washington) en zij toonde toen onder andere deze afbeelding van de leefbare zones rondom verschillende typen sterren:

Credit: PHL/NASA/JPL.

Je ziet dat er allerlei variabelen zijn, zoals de flux, de hoeveelheid straling van de ster, en de temperatuur daarvan. Afhankelijk van die flux en de temperatuur zijn verschillende zones te onderscheiden, zoals met een vochtig broeikaseffect en een maximaal broeikaseffect. De flux die Kepler-186f krijgt is 32%, minder dan wat Mars (43%) of de Aarde (100%) krijgen. Vanwege het hogere broeikaseffect op Kepler-186f zou het er warmer kunnen zijn dan op grond van z’n afstand is berekend, maar dat hangt weer af van z’n atmosfeer, die nu nog niet bekend is. Verder onderzoek komende jaren moet daar meer duidelijkheid over geven. Hier tenslotte nog even de Aarde en Kepler-186f gebroederlijk naast elkaar – nou ja, duidelijk is inmiddels wel dat ze niet als ‘broers’ worden gezien, maar meer als ‘neven’.

Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

[Update 18 april 20.35 uur] Nog even door gaan op de vraag of Kepler-186f levensvatbaar is of niet. Ik las net in de NRC dat rode dwergen, zoals het exemplaar waar Kepler-186f omheen draait, nogal grillig van aard zijn. Ze kunnen namelijk af en toe hevige uitbarstingen hebben, die voor eventueel leven op een planeet als Kepler-186f niet echt gunstig zijn. Bron: PHL.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Eventuele bewoners van Kepler-186f zouden volgens mij behalve van fraaie zonsondergangen ook geregeld moeten kunnen genieten van planeetovergangen, want met die hele trits binnenplaneten is het daar een drukte van belang!

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Wij (als mensheid) zijn niet graag alleen.

    De soms wat overdreven veronderstellingen dat bepaalde planeten bewoonbaar zouden kunnen zijn
    en mogelijk over leven (zoals wij dat graag zouden zien) beschikken, ondersteunt deze stelling helemaal.
    Ik ben er dan ook van overtuigd dat we best wel wat voorzichtiger, of liever gezegd, nuchter
    met dit soort zaken om moeten gaan, ook al om grote teleurstellingen te voorkomen.
    Het is allemaal geweldig wat we (als mensheid) de laatste tijd ontdekken,
    maar de kans is ook groot dat wij onszelf blij maken met een “dode mus”
    want voorlopig is er wat leven betreft buiten de Aarde, nog niets bewezen.
    Maar je kan er wel fantastisch over dromen 🙂

    • Avatar foto Enceladus zegt

      Zelfs de ontdekking van een dode mus op Kepler-186f zou wereldnieuws zijn! 😉

      Maar ik snap wat je bedoelt. Toch denk ik dat we met ‘voorzichtigheid’ niet zo veel opschieten in dit geval. Laten we maar zoveel mogelijk onderzoek blijven doen, dat vergroot de kans dat het wel een keer raak is.

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Het zou achterlijk zijn om te denken dat daarbuiten geen leven is, of iets intelligents rondloopt.
      ’t is trouwens zwaar tijd dat de mens en zijn hersenpaartje eens beseft dat hij niet het centrum is van eender welke wereld. Misschien maakt dat de fanatieke religieuze waanzin eindelijk iets belachelijk of gaan ze daarginds ook Bijbels of Korans verdelen. Dat ze maar snel een paar extra lenzen op diene verrekijker zetten.

  3. g.r.yousefi zegt

    Dit is weer een mooi bericht,en ook niet echt verbasend,want als men aan oneindig geloft,kan dit tot de heele heelal gelden,dus je moet voor oneindig zelfde aarde en of zonnen verwachten misschien heel premier civilisatie en of giga ontwikkelde van.

  4. wanneer kunnen ze er nou in kijken dan er bovenaf foto;s te nemen??

Speak Your Mind

*