19 maart 2024

De aarde wordt onverwacht vaak door projectielen getroffen

De zogenaamde B612 foundation heeft een visualisatie vrijgegeven, waarin alle explosieve gebeurtenissen zijn vastgelegd die niet door menselijk handelen zijn veroorzaakt. Het blijkt dat gedurende het tijdvak 2001 – 2013 maar liefst 26 explosies zijn geweest die het gevolg waren van invallende asteroïden. Dat komt, op z’n minst, nogal als een verrassing.Hoe vaak vindt op aarde een grote inslag plaats? Je zou denken dat het antwoord “niet zo vaak” moet zijn. Hoeveel kun jij er herinneren? Grote kans dat het blijft bij de Toengoeska-explosie in 1908 (dat waarschijnlijk is veroorzaakt door een komeet) en de Tsjeljabinsk-explosie in februari 2013. Toch vinden vergelijkbare gebeurtenissen veel vaker plaats, maar dan boven de oceaan of boven onherbergzame gebieden, buiten bereik van camera’s e.d.Nou , er blijken dus in de laatste 13 jaar 26 explosies te zijn geweest! Dat zijn er ongeveer 200 per eeuw! Gemiddeld komt bij zo’n explosie 600 kiloton aan energie vrij. De kernbom die gebruikt is om Hiroshima te vernietigen had, ter vergelijking, een kracht van 15 kiloton (en die van Nagasaki 20 kiloton).De vrijgegeven visualisatie maakt deel uit van een campagne om een satelliet te ontwikkelen die potentieel gevaarlijke projectielen kan identificeren. Deze satelliet, Sentinel genaamd, zou in 2018 gelanceerd moeten worden.

Bron: io9

Share

Comments

  1. Julia Du Canada zegt

    Dat er “zoveel” ruimte projectielen inslagen zijn komt puur door dat technieken ze nu kunnen “zien” , “registreren” ten opzichte van vroeger. Alleen moeten we geen “zware” jongens op ons dak krijgen. Dan helpt een geadvanceerde betonnen bunker verscholen in een berg nog niets eens meer.

  2. Avatar foto gert1904 zegt

    Sentinel wordt geen satelliet (van de Aarde). Hij zal in een Venus-achtige baan om de Zon gaan draaien, de blik naar buiten gericht. In het infrarood.

    https://b612foundation.org/sentinel-mission/the-mission/

    https://b612foundation.org/sentinel-mission/b612s-partner-ball-aerospace/

    Ik volg deze organisatie al járen. Voor het eerst in de geschiedenis zullen we in staat zijn om de inslag van een asteroide te voorspellen. En vervolgens, hopelijk, af te wenden. Zodat we niet eindigen zoals zij:

    http://www.zazzle.com/dont_be_a_dinosaur_mug-168139362660857054

  3. Co+van+Driel zegt

    Hier ook een aardige website over meteorieten die sinds 2000 op Aarde inslaan. Soms komen die inslagen angstig dichtbij, zoals een 14-jarige jongen uit Belgie in 2003 meemaakte.
    http://eindtijdinbeeld.nl/EiB-News!/Meteorieten%20nieuws/meteorieten_nieuws.html

    • Op die website kom ik niets tegen van een Belgische jongen die in 2003 iets meemaakte, dus misschien moet je de link aanpassen. Ik kom er wel het bekende verhaal tegen van de Duitse jongen Gerrit Blank, die in 2009 geraak zou zijn door een meteoriet. Maar dat verhaal wordt algemeen sterk in twijfel getrokken, zoals je hier kunt lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Blank

Speak Your Mind

*