21 juli 2018

Rosetta’s komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko begint gas en stof uit te spuwen

67P-gas_stof

Credit: ESA/Rosetta/ Navcam/Bob King

Voor het eerst heeft de Europese sonde Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gezien dat er gas en stof de ruimte in wordt geblazen. Op 2 september j.l. nam Rosetta vier foto’s van komeet 67P, zoals we ’s kortweg noemen, en daarop zijn twee ‘jets’ of straalstromen te zien, die vanuit de vier kilometer grote komeetkern de ruimte in worden geblazen. De komeet komt steeds dichter bij de zon en dat betekent dat onder invloed van het ultraviolette licht van de zon delen van de komeet gaan verdampen en de ruimte in vliegen, hetgeen de karakteristieke staart van de komeet oplevert. Een maand eerder had Rosetta ook al van dergelijke straalstromen gezien, maar dat was op een foto die zeer overbelicht was, zoals je hieronder kunt zien.

67P-first-jets-image-OSIRIS-547x580

Credit: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA

Het perihelium van de komeet – da’s het punt in zijn baan dat ‘ie het dichtste bij de zon staat – wordt pas in augustus volgend jaar bereikt, dus het uitstralen van gas en stof moet eigenlijk nog op gang komen, maar het eerste begin is er. Op 24 september a.s. zal Rosetta langs de nachtkant van 67P vliegen en dan zullen de straalstromen van achteren verlicht worden door de zon, dus dat zal vast mooie plaatjes van een stralende komeet gaan opleveren. Komeet 67P is overigens ook al in ultraviolet licht door Rosetta bestudeerd en wel met NASA’s Alice ultraviolet (UV) spectrograaf. Die metingen laten zien dat het oppervlak van de komeet in dat golflengtegebied uitzonderlijk zwart is

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.