19 oktober 2017

Dit zijn alle actieve satellieten in een omloopbaan rond de aarde

satellite infographic

Ik kwam een buitengewoon mooie infographic tegen, waarin alle 1200 actieve satellieten zichtbaar zijn, evenals hun omloopbaan, land van herkomst, lanceergewicht, hoogte en real-time bewegingen! Ik kan de geanimeerde infographic hier niet plaatsen, dus je zal het moeten doen met dit linkje

Reacties

 1. Ik wil wel wat laten horen maar heb ook de indruk dat niemand luisteren wil. Op natuurkunde.nl wordt de discussie snel afgebroken en mij gevraagd op te hoepelen.

  Wat wil ik laten horen?

  Simpel : Een satelliet beweegt zich voort met een snelheid en zou men het ding met rust laten, dan is de gevolgde weg een rechte lijn.
  Is de satelliet onderhevig aan de zwaartekracht, dan wordt volgens de geleerden deze rechte baan omgebogen tot een cirkel indien de omloopsnelheid precies die is welke bij de straal van de cirkel pas.

  Maar dit is natuurlijk onjuist. een SNELHEID kan zich niet meten met een VERSNELLING veroorzaakt door de zwaartekracht.

  Ik heb een leuk programmaatje gemaakt om het zelf wat beter voor ogen te krijgen, het is allemaal zo verwarrend.

  Het heet SATORB en laat mooi zien hoe bijvoorbeeld het ISS in een kwartier op de grond ligt, een GPµS satelliet na 12513 seconden…

 2. Saperien, als volgens jouw programma het ISS in een kwartier tijd op de grond moet liggen, hoe komt het dan dat ‘ie na vele jaren nog steeds 400 km hoog in de lucht om de aarde draait? Ergens een denkfout of programmeerfout gemaakt?

Laat wat van je horen

*