16 juli 2018

Parallelle Astrofotografie

Dit heeft niets te maken met het fotograferen van parallelle universums of iets dergelijks, maar ik vond het een leuke titel om uit te leggen hoe ik tegenwoordig probeer de sterren te fotograferen.

Sinds een tijdje gebruik ik 2 telescopen met 2 camera’s tegelijk om

Reacties

 1. Je moet maar op het idee komen. Knap dat het elektromotortje dat allemaal trekt. Het resultaat ziet er goed uit 😉 Grappig om dat hele geval zo uit je dakraam te hangen. Heb je buren aan de overkant? 😀

  • Jan Heuser zegt:

   “Grappig om dat hele geval zo uit je dakraam te hangen”

   Nu zie ik het pas: het lijkt inderdaad net alsof de telescoop uit een dakraam hangt. Maar dat is niet zo. In werkelijkheid is de foto vanaf de grond recht naar boven gefotografeerd vanuit mijn sterrenwacht-schuur.

 2. Jan, leuk idee. Wat gelijk opvalt aan die combinatiefoto is dat die ingezoomde foto met een klein FOV erg groen is en daarmee flink contrasteert met de foto met een groot FOV. Heeft dat te maken met die filters?

  • Die foto met kleine FOV is gemaakt met Ha, O3 en S2 smalband filters. Daarmee geef je elke filter in Photoshop een R, G en B kleur, maar dat is maar een keuze en natuurlijk nooit de ‘werkelijke’ kleur. Dus kan ene keer meer groen en ander keet meer blauw of rood lijken, naar eigen keuze en inzicht te kiezen.

   Het open dak is van mijn schuur en soms last van licht van de buren.

 3. Jan Brandt zegt:

  Ha die jan….strak blogje, maat…en evenzo strakke plaatjes!! Die Kikkervisjesnevel die gaat meteen op mijn astrofotografische wensenlijstje!! Oh…enne..die opmerking dat je twee kijkers en minimaal twee camera’s nodig hebt om plezante astrofotografie te bedrijven zal ik als nog steeds doorwrocht “blote oog en hand-guider” “dan maar effe als “niet gelezen beschouwen” ok..hihi?!!

  • Jan Heuser zegt:

   “blote oog en hand-guider”

   Ik heb daar diep respect voor. Maar ik zit toch liever met een bak koffie naast de telescoop te genieten van het gemak van automatisering.

 4. Mooie kleur resultaten vastgelegd met op deze manier van realtime opname.

  vroeger, ik was een jaar of 13, had ik een vergrootglas met brandpunt afstand van een meter, via een brillenzaak,
  en wat 6 gewone vergrootglazen , een koker,

  na wat experimenten en geduld, goed en groot (wijd ) beeld, alleen ondersteboven, maar een best wel, een vergroting, mijn favoriet was de Zevengesternte, waar ik met deze telescoop veel meer sterren zag dan 7 en onscherpe (sterren), nu weet ik dat dat Melkwegstelsels zijn ^^

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.