23 juli 2018

Tien dagen voor de flyby langs Pluto is New Horizons in ‘safe mode’ geraakt

pluto-newhorizons
Gisteren op 4 juli (Independence Day in de VS) is de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons in een toestand van ‘safe mode’ geraakt, een kleine tien dagen voor de grote dag, de flyby op 14 juli langs Pluto en z’n manen. Volgens de berichten zal deze toestand nog enkele dagen duren en gedurende die tijd is geen wetenschappelijk onderzoek – inclusief het maken van foto’s – mogelijk. New Horizons blijft wel op koers richting Pluto en men is hoopvol dat de safe mode kan worden opgeheven. Het is met name vanwege de afstand (4,76 miljard km) en de lange duur die radiosignalen nodig hebben tussen aarde en New Horizons te reizen (8,82 uur ‘round trip light time’) dat het allemaal zo lang duurt. Hieronder het bericht dat de NASA over de toestand naar buiten bracht.


New Horizons Team Responds to Spacecraft Anomaly
The New Horizons spacecraft experienced an anomaly the afternoon of July 4 that led to a loss of communication with Earth. Communication has since been reestablished and the spacecraft is healthy.

The mission operations center at the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, Laurel, Maryland, lost contact with the unmanned spacecraft — now 10 days from arrival at Pluto — at 1:54 p.m. EDT, and regained communications with New Horizons at 3:15 p.m. EDT, through NASA

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Oké, oké, Pluto, we surrender! Je bent voortaan weer een planeet!
  Wil nu alsjeblieft New Horizons niet meer storen, lieve, grote, mooie, stoere planeet?

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. TauCeti zegt:

  Oude computer ( négen jaar oud; een dinosaurus in de compu-wereld ) krijgt kuren vanwege overbelasting waarschijnlijk. .. Had ” men ” maar minstens twéé sondes naar Pluto gestuurd. Maar ja, NASA moest zeer sterk besparen, toen…Dat komt er van. Let’s hope and pray.

 3. Oude computers hebben nog de grootste kans om het kosmische bombardement te overleven. Een moderne chip is zo kapot.

  Mies.

  • Yochem zegt:

   Waar is hier die verborgen camera?? Welke grappenmaker heeft dit nu weer bedacht…?

   Dit heeft helemaal niks met een nieuwe of een oude computer cq. chip te maken, maar in eerste instantie met de software… Als ze hem niet snel aan de gang krijgen, wordt hij gereset en daarna wordt de software er even opnieuw opgezet en geüpdate. (en dat op die afstanden)… 🙂
   De Voyager 2 is ook wel eens gereset, omdat hij kuren begon te vertonen, maar daar weten de mensen hier vast meer over te vertellen…

 4. Dj Eddie Legs zegt:

  Krijg je met oude Pentium 3.
  Altijd al onbetrouwbaar geweest.
  Niet dat nu veel beter is.
  Ja ja ik weet het ligt aan de software zo als zo vaak. Als maar niet op Windows draaid pfft

  hoop wel dat gefixd wordt.

  LET IT FIX BOOM BOOM

 5. Windows on New Horizons has found that today is the Independence Day. New Horizons is thrilled to go for the next job on Independence day, to be Independent. Houston, you get 5 minutes for the response yes or no…..
  LOL

 6. Enceladus Enceladus zegt:

  Het zal toch hopelijk niet veroorzaakt zijn door die schrikkelseconde? Iemand enig idee of schrikkelsecondes ook worden doorgevoerd op computers aan boord van sondes diep in de ruimte?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. TauCeti zegt:

  Ah, ik lees vandaag: toch een overbelasting ( teveel moeten verwerken in korte tijd ). Goed, het zal wel niet liggen aan de computer zélf, maar aan de software… Go, Horizon, and send us some real stunning pictures !

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.