19 maart 2024

45 jaar na Apollo 17: de Amerikanen willen weer naar de maan

De Amerikanen willen weer een ruimtemissie uitvoeren naar de maan en uiteindelijk ook naar Mars. President Trump gaat vandaag een document tekenen waarin de plannen staan, laat het Witte Huis weten. De NASA krijgt hiervoor een nieuwe opdracht – het zogeheten ‘Space Policy Directive-1’ (SPD-1). Dat gebeurt precies 45 jaar na de laatste keer dat de Amerikanen voet zetten op de maan. De Apollo 17 landde er op 11 december 1972. Eén van de astronauten die toen op de maan rondwandelde was Harrison Schmitt en die heeft vandaag laten weten dat hij z’n dagboek van toen openbaar gaat maken. Vice-president Mike Pence heeft eerder al laten weten dat de Verenigde Staten weer geïnteresseerd zijn in bemande reizen naar de maan.

Onder president Bush kwam weer het plan om mensen naar de maan te sturen. In 2005 kwam de NASA met concrete plannen om in 2018 bemande maanlandingen uit te voeren en een permanente basis op de maan te zetten. President Obama zette er echter de rem op en vond dat de NASA zich moest richten op Mars. Onder Trump zijn de ambities weer omgedraaid en is de focus terug bij de maan.

“The president, today, will sign Space Policy Directive 1 (SPD-1) that directs the NASA Administrator to lead an innovative space exploration program to send American astronauts back to the Moon, and eventually Mars.” Deputy White House Press Secretary Hogan Gidley.

De NASA was al druk bezig met plannen voor een bemande missie naar Mars (de ‘Journey to Mars’ – zie afbeelding hieronder), maar het was al duidelijk dat het niet voor 2030 zou lukken op de rode planeet te landen. Vanwege de lange duur van de Mars-plannen zou Trump nu eerst weer Amerikanen op de maan willen zetten. Dat kan het blazoen van zijn regering oppoetsen en geeft een voorsprong op de Russen, die op dit moment weinig energie steken in ruimtevaart. Volgens het Witte Huis moet de VS weer “de drijvende kracht worden van de ruimtevaartindustrie, nieuwe kennis vergaren over het heelal en de aanzet geven tot ongelooflijke technologie”.

Nu wordt even afwachten hoe dit zich allemaal verhoudt tot de plannen van Boeing en SpaceX. Vorige week werd duidelijk dat Boeing de eerste wil zijn om een mens op Mars te zetten, maar dan hebben ze in SpaceX van Elon Musk een geduchte concurrent. Boeing werkt samen met andere commerciële ondernemingen voor NASA’s Space Launch System, maar als dat echt pas in de jaren dertig mensen op Mars kan zetten verliezen ze ’t waarschijnlijk van SpaceX. Zal dit leiden tot een versnelling van de werkzaamheden? Enceladus, bedankt voor de tip! Bron: NOS + Spacenews.com.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    https://www.youtube.com/watch?v=zPwMdZOlPo8

    🙂

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Tja als je alleen een nog niet uit ontwikkelde Orion hebt zo ik me ook richte op de Maan, Mars ligt namelijkbuiten bereik met zo’n klein ruimtevaartuig!????

  3. Tsja, mensen op de maan…
    Voor mij is het het toppunt van wat de mensheid technologisch kon bereiken, IN DE JAREN 60.
    Nu – vijftig jaar later – is het veel makkelijker (nog steeds duur en gevaarlijk) maar is het wel compleet nutteloos.
    Er is echt niets te zien en te doen daar, op die kale grijze vlakte.

    • nou ja. volgens mij is er genoeg te doen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kunneen we ontzettend veel ervaring opdoen in het ontwikkelen van ruimtevaartbasissen enz enz. In mijn optiek volstrekt nuttig om de Maan opnieuw te bezoeken.

      • Ik kan niets verzinnen qua wetenschappelijk onderzoek wat we niet bijvoorbeeld onder water, in een woestijn of in het ISS kunnen doen. En dat voor slechts een fractie van de kosten en de gevaren.

        • dat lijkt me toch appels met peren vergelijken. handelingen we ontzettend veel nabootsen on laboratoria, met computersimulaties enz enz. Experimenten onder feitelijke omstandigheden bepalen toch uiteindelijk de toekomst van de mensheid in deze. daarom juich ik wetenschappelijk onderzoek OP DE Maan van harte toe. Dat zal mede bijdragen of de Homo sapiens uberhaupt kans maakt elders.

  4. Bemande ruimtevaart was en is natuurlijk ook spannend en avontuurlijk , als kind heb ik genoten van de maanreizen en was ik getuige van de eerste stap op de maan. Nu, zoveel jaar later gun ik eenieder diezelfde opwinding !
    Het ISS, als een internationaal wetenschappelijke samenwerking, is denk ik nuttig .
    Ik ben verder ook voor onbemand wetenschappelijk onderzoek in de ruimte.
    Maar …bemande ruimtevaart naar maan en verder, daar kijk ik nu anders tegenaan .
    Waarom ?
    Welnu : Als “de mensheid” al niet goed met de aarde kan omgaan, waarom zouden we dat dan wel met de maan en mars kunnen ?

    • Nou, daar op de Maan en Mars is er nog geen ecosysteem. ‘We’ kunnen dus niet dingen op zijn beloop laten in het geloof dat moeder Aarde de rotzooi wel opruimt.

  5. Spits, nee geen wasmachine, alsjeblieft zeg Hopeless Monique Smiley Die vlag wapperde ook niet.
    Dan liever de “antidustmachine”, maar dan moeten die maanpakken er ook in passen.

    Monique Inside a dust machine

    • En de Antidustmachine moet ook weer “Antidust” zijn enzovoort enzovoort
      wel coole emoji 🙂

      ps ben dus niet anti
      ben een posi
      en spin

Speak Your Mind

*