19 maart 2024

Jawel, die ‘impossible EMDrive’ is inderdaad… impossible

Credit: SPR Ltd./www.emdrive.com.

Op grond van de behoudswetten [1]feitelijk Newton’s derde wet, actie=reactie was al gezegd dat de EMDrive, ook wel de RF resonant cavity thruster genoemd, niet kan. De Brit Roger Shawyer kwam er in 2001 mee op de proppen en toen vanaf 2011 het Advanced Propulsion Physics Laboratory (ook wel bekend als Eagleworks Laboratories) van de NASA (!) onder leiding van Harold “Sonny” White zich ermee ging bemoeien dachten velen dat het motor met z’n geheimzinnige werking echt zou werken en dat dit voor een doorbraak zou zorgen in de voortstuwingstechniek van de ruimtevaart. In een konisch gevormde kamer in de motor van de EMDrive zouden elektromagnetische golven een voortstuwing veroorzaken, die in de ruimte gebruikt zou kunnen worden om zonder brandstof lange reizen te maken – dé toekomst van de ruimtevaart. Er werden bij laboratoriumtesten met de EMDrive inderdaad minieme, maar wel duidelijk aanwezige hoeveelheden voortstuwing gemeten, in de orde van 1,2 ± 0,1 mN / kW (millinewton per kilowatt). Wat die voorstuwing veroorzaakte kon men niet zeggen, misschien was ’t wel donkere materie. Maar wat blijkt nu het geval: een groep Duitse wetenschappers onder leiding van Martin Tajmar (Institute of Aerospace Engineering van de Technische Universität in Dresden) heeft de EMDrive nagebouwd en er proeven mee gedaan. En daaruit kwam de bron van de gemeten voortstuwing naar voren, te weten elektromagnetische straling die vermoedelijk het gevolg is van de interactie tussen de stroomkabels van de EMDrive en het magnetisch veld van de aarde. Hier is het vakartikel van Tajmar et al te lezen, dat van de week op een conferentie in het Spaanse Sevilla over voortstuwing in de ruimte gepresenteerd werd. De bevindingen sluiten goed aan bij de analyse die eerder door de Tau Zero Foundation (en zie ook dit artikel) werd gedaan van de proeven van White, waarbij sterke vraagtekens werden gezet bij de gemeten voortstuwing.

Kabels die de gemeten voortstuwing produceren. Mmmmm, waarom moet ik nu opeens aan de detectie met de Italiaanse OPERA detector denken van neutrino’s die sneller vliegen dan de lichtsnelheid? Bron: Space.com + Starts with a Bang.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 feitelijk Newton’s derde wet, actie=reactie

Comments

  1. TOCH blijft het interessant om op micro niveau het magnetisch veld rond een stroomvoerende draad te analyseren en het anti Maxwell dip-effect te benutten voor levitatie. kijk op
    A different EM Drive by the Interesting anti Maxwell dip-effect.
    https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/05/a-new-em-drive-by-interesting-anti.html

  2. Duitse wetenschappers hebben een meetapparaat ontwikkeld waarmee kan worden vastgesteld of de raadselachtige EmDrive echt werkt.

    https://www.wired.com/story/a-mythical-form-of-space-propulsion-finally-gets-a-real-test/

  3. 1 ,als de emdrive motor afhankelijk is van het magnetische veld van de aarde, dan is er hier geen sprake van ‘n perpetual motor, en zal hij ook nooit kunnen functioneren als motor in ‘n raket ,dus dan kan je er never ever nooit mee naar mars gaan reizen,
    2, als blijkt dat de emdrive motor toch niet werkt,dan is dat hele verhaal rond om die emdrive motor gewoon pure bullshit, in zo’n geval worden worden wij gewoon voor de gek gehouden door al dit soort onzin={?

Speak Your Mind

*