25 juli 2024

Nauwe samenstand Venus en Saturnus

ochtendhemel 27 augustus met samenstand Venus en Saturnus

Credit: NASA

Komende zondag is er een zeer nauwe conjunctie (samenstand) te zien van de planeten Venus en Saturnus. Om 1 uur ’s nachts staan beiden op een afstand van 0,04 graden van elkaar, da’s ongeveer 1/7e van de diameter van de volle maan. In Nederland is dat moment niet te zien, maar enkele uren later tussen 5 en 6 uur ’s morgens kunnen we de samenstand mooi in een verrekijker bekijken. Venus is de helderste van de twee. De samenstand vindt plaats aan de noordoostelijke horizon (zie kaartje, eventjes van de NASA geleend).

Geboortedag Philippus Lansbergen
Vandaag trouwens, 25 augustus, is het precies 445 jaar geleden (in 1561 om precies te zijn) dat Philippus Lansbergen werd geboren. Hij werd vooral bekend om zijn waarnemingen aan planeetposities, waarover hij ook een tabellenboek publiceerde, de Tabulae motum coelestium. Hij werd geboren in Gent (België) en stierf in Middelburg. In die laatste stad is momenteel een sterrenwacht te vinden die naar Lansbergen is genoemd. Leuke plek om tijdens je vakantie in Zeeland of zo een keertje naar toe te gaan!

Share

Speak Your Mind

*