1 maart 2024

Heeft Neil Armstrong nou wel of niet ‘a’ gezegd?

Hét moment dat Armstrong op de maan stapte. Credit: NASA

Er zijn soms van die dagen dat je denkt ‘pfff, waar maakt men zich druk om’. Nou vandaag, dinsdag de derde oktober in het jaar des Heeren 2006, is er zo eentje. Wat lees ik namelijk in de online krant de Houston Chronicle van 2 oktober: dat er na ruim 37 jaar eindelijk duidelijkheid is over de vraag of Neil Armstrong op 20 juli 1969 toen hij als eerste mens op de maan stapte nou wel of niet “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” zei. En dan gaat het met name om het woordje ‘a’. Want de 500 miljoen mensen die op Aarde de grijze mistige beelden op TV zagen die hoorden via de speakers de zin “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” Zó uitgesproken zonder de cruciale ‘a’ zei Armstrong feitelijk “That’s one small step for mankind, one giant leap for mankind.” Weg betoverende zin, weg essentie, een dramatisch gevolg door zo’n taalpurisme. De vraag rees al snel of Armstrong nou wel echt ‘a’ had gezegd of alleen de intentie had om het te zeggen. Had hij misschien door de spanning van dat ene historische moment eventjes de ‘a’ ingeslikt? Nou, deze maand kwam het hoge woord er uit: een software-analyse van de geluidsopnames gemaakt door Peter Shann Ford, een Australische computerprogrammeur bij het bedrijf Control Bionics, heeft aangetoond dat Armstrong wel degelijk het woordje ‘a’ uitsprak. Met behulp van het Canadese softwareprogramma GoldWave werd Armstrong’s uitgesproken zin geanalyseerd. Volgens Ford sprak Armstrong de “a” in de zin “One small step for a man …” in 35 milliseconden uit, tien keer te snel om goed te worden gehoord. Samen met de historicus James R. Hansen, de officiële biograaf van Armstrong, hield Ford vorige week donderdag in het Smithsonian Lucht- en ruimtevaartmuseum in Washington (VS) een presentatie over de ontdekking van de ‘a’. Armstrong zelf overigens, inmiddels 76 jaar oud, heeft altijd ontkent dat hij de ‘a’ heeft ingeslikt. Het zou aan de gebrekkige telecommunicatie van 1969 te wijten zijn dat de uitgesproken zin niet compleet op Aarde aankwam. Armstrong heeft tegen Hansen gezegd dat hij de historische zin zelf bedacht heeft in de zes uur en 40 minuten die er zat tussen de landing van de Eagle op de Maan en z’n afdaling van de ladder. Afijn, al dat soort blabla over het kortste woordje dat je je kunt voorstellen en voor de dramatische impact die dat woordje heeft voor de meest historische zin ooit door een mens uitgesproken, stond gisteren in de online-versie van de Houston Chronicle. Voor de liefhebbers hier allemaal na te lezen. En de geïnteresseerden kunnen het geluidsfragment hier beluisteren. Goed, dat probleem is dus opgelost, we kunnen weer rustig slapen. Maar dan blijft natuurlijk nog dat andere kleine probleempje waar de NASA rondom de eerste maanlanding mee worsteld: waar zijn de originele videobanden van de landing? Wordt vervolgd!

Share

Speak Your Mind

*