21 april 2024

Opportunity gespot door Mars Reconnaissance Orbiter

credit: NASA/JPL/UA


Het voertuig Opportunity van de NASA, die op deze week op Mars de Victoriakrater in is gereden, is van bovenaf gefotografeerd door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De MRO, ook van de NASA, kwam op 10 maart 2006 in een baan op Mars en sindsdien is deze in een baan gemanoeuvreerd die hem in staat stelt de rode planeet met ongeëvenaarde precisie te fotograferen. De foto van de Opportunity op de rand van de Victoriakrater, die als een zilveren stip te zien is, laat zien waartoe de MRO in staat is. Zelfs de bandensporen van de Opportunity zijn te zien (zie de foto met uitleg hieronder).

credit: NASA/JPL/UA

Door het bestuderen van de Victoriakrater, de grootste krater die Opportunity tot nu toe heeft bezocht, hopen de NASA-geleerden meer te weten te komen over de geologische opbouw van Mars. De Opportunity zou volgens de planning niet meer dan drie maanden rond moeten rijden, maar hij doet het zo goed dat hij inmiddels al aan z’n derde jaar (!) bezig is. De zonnepanelen geven hem daarbij de benodigde energie. Bron: NASA.

Harold Plooijer houdt lezing over telescopen Harold Plooijer voor z'n refractor Gisteren heeft Harold Plooijer voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing gegeven over astronomische instrumenten. Het was een interessante presentatie van de verschillende types telescopen, monteringen en oculairen. Voor een zaal van zo’n 30 enthousiaste leden vertelde Plooijer onder andere over welke telescopen je vooral niet moet kopen (zoals deze Marquant-telescoop, die maar lieft 525 keer volgens de handleiding moet kunnen vergroten) en welke wel kwaliteit bezitten. Ook liet hij zien dat je niet altijd hoef te beschikken over geautomatiseerde GoTo-systemen om toch gemakkelijk naar een hemelobject te kunnen ‘surfen’. Daarbij komt het aan op een slim gebruik van de verdeelcirkels op de montering van de telescoop. Misschien wel goed om daar een keertje op een waarneemavond aandacht aan te besteden. Een workshop ‘manuele GoTo’ of zoiets:-)

Astroblog dienstmededelingen

Ja, daar ben ik weer met even wat mededelingen van huishoudelijke aard:

  • M’n zoekmachine (Picosearch) heeft z’n maximum van 250 pagina’s bereikt. Meer pagina’s kunnen niet geïndexeerd worden, dus alles wat ik vanaf nu schrijf is met deze gratis zoekmachine niet meer te vinden. 🙁 Daarom heb ik ook maar een andere zoekmachine geïnstalleerd, Freefind, die een onbeperkt aantal pagina’s kan indexeren. Freefind hanteert echter weer een maximum aan bandbreedte van 32 Mb. Ben benieuwd wanneer ik die bereik. Ik zal geen twee zoekmachines blijven houden, dus die Picosearch zal er op den duur van af gaan. Probeer die Freefind trouwens eens. Het resultaat is astronomisch verantwoord.
  • Oplettende Astrobloglezers zullen hebben gemerkt dat ik deze week ook een weerkaartje van Europa dagelijks publiceer. Niet echt sterrenkunde uiteraard, maar je moet maar zo denken: je kan tenminste zien of er goed weer aan zit te komen en of je je telescoopuit het vet moet halen.
  • Nederland heeft zojuist met 1-1 gelijkgespeeld tegen Bulgarije. O, sorry, dat zijn voetbalsterren.
Share

Speak Your Mind

*