26 september 2018

Nieuws van de AAS

Zo rond de kerstdagen leek het alsof de astrowereld in een soort van winterslaap verkeerde en was er dagenlang weinig NGC 602 in de kleine Magelhaense Wolknieuws te melden. Maar nu afgelopen week de American Astronomical Society haar 209e bijeenkomst heeft gehouden, die vandaag haar slotdag meemaakte, wordt de ene na de andere ontdekking bekendgemaakt. De ene keer is het de eerste driedimensionale kaart van donkere materie in het heelal, de andere keer zijn het drie quasars die vlak bij elkaar staan. Iedere dag op de AAS-meeting, die op 5 januari j.l. begon, was het weer raak met interessante presentaties. Mmmmm, misschien moet ik ook maar eens bij de volgende bijeenkomst zijn. Wanneer is ‘ie?De laatste paar dagen waren er vooral mooie plaatjes die het nieuws haalden. Zo was er afgelopen maandag een lezing genaamd Star Formation in the Small Magellanic Cloud: the young star cluster NGC 602 door Antonella Nota. De sterrenhoop NGC 602 ligt in de Kleine Magelhaense Wolk, zo’n 200.000 lichtjaar van ons verwijderd en hier in Nederland helaas niet te zien. De foto is al in juli 2004 door de Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble ruimtetelescoop genomen, maar nu pas worden meer details van de stercluster bekend. Het blijkt uit onderzoek van Nota en z’n team dat de jonge sterren in NGC 602 veel hoge energiestraling uitzenden en dat deze straling de omringende nevels van binnen uit weg eroderen. Echt een mooie foto van Hubble.
Over mooie foto’s gesproken. Iedereen kent uiteraard die beroemde foto van de Adelaarsnevel (Messier 16) van Hubble. De foto is uit 1995, maar hij is van een tijdloze schoonheid. Centraal in die foto’s zijn de “Pillars of Creation“, een drietal gaszuilen die omhoog lijken te schieten. Deze week werd op de AAS-De adelaarsnevel gefotografeerd door Hubble (boven) en Spitzer (onder)bijeenkomst een foto van de Spitzer ruimtetelescoop gepresenteerd van de Adelaarsnevel (zie afbeelding van beide beauties). Het blijkt dat de gasnevel vol zit met zware sterren die op het punt staan om als supernovae te exploderen. Sterker nog: eentje is al ge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.