12 juli 2024

2009 internationaal jaar van de sterrenkunde

Logo van IYA2009

Credit: IAU

De Verenigde Naties hebben 2009 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Sterrenkunde! Leuk nieuws uiteraard, maar ook oud nieuws. Ruim een jaar geleden berichtte ik hier al over dit heugelijke feit. Misschien dat het nu allemaal officieel is, dat het point-of-no-return bereikt is en dat bijvoorbeeld milieugroepen geen kans meer maken om 2009 alsnog uit te roepen tot internationaal jaar van de Venezoleaanse boseekhoorn. Geen idee trouwens of die beesten bestaan. Afijn, het Internationale Jaar van de Sterrenkunde (International Year of Astronomy 2009 – IYA2009) is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie (IAU) en Unesco. De VN-resolutie was ingediend door Italië, het land waar Galileo Galileï 400 jaar geleden de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop. IYA2009 zal een wereldwijde viering worden van de sterrenkunde en haar bijdragen aan de samenleving en de cultuur, met als hoogtepunt de 400ste verjaardag van het eerste gebruik van een astronomische telescoop in het jaar 1609. Overigens werd de telescoop in 1608 in Nederland uitgevonden door één van de Zeeuwen Zacharias Jansen of Johannes Lipperhey. De herdenking daarvan vindt al in het najaar van 2008 plaats.

Met het sterrenkundejaar willen de initiatiefnemers bereiken dat de wereldburger zijn plaats in het heelal herontdekt door met een gevoel van verwondering op een zoektocht door het universum te gaan. De IAU wil met met name onder jongeren de interesse in de wetenschap in het algemeen en de sterrenkunde in het bijzonder bevorderen. Hé, dat past ook goed in de doelstelling van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens om sterrenkunde te populariseren, met name onder jongeren! 🙂 In Nederland is een Nationale Werkgroep IYA2009 opgericht ter voorbereiding van activiteiten in 2009 voor zowel het algemene publiek als het onderwijs. Vanuit het thema ‘Het heelal: ontdek het zelf’ beoogt de werkgroep zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het heelal en onze plaats daarin. Meer informatie op de speciale website voor het VN-Jaar van de Sterrenkunde. Vanavond trouwens bij Huygens een lezing van Dr. J.H.J. de Bruijne over The Gould Belt. Ik kan daar helaas niet bij zijn want oppas voor de kids kon voor vanavond niet geregeld worden. Tsja, dat heb je met al die kerstdrukte. 🙁 Bron: Astronomie.nl.

Banner van IYA2009

Credit: IAU

Share

Comments

 1. Ann D'Haese zegt

  sorry mijn gevens vergeten te vermelden

 2. Ann D'Haese zegt

  sorry mijn gevens vergeten te vermelden

 3. Ik werk voor VIAvzw, interculturele uitwisselingen via vrijwilligerswerk. Ik zag een tijd geleden dat Frank Deboosere dit vermeldde tijdens het weerbercicht en ook iets over indienen van projecten in dit kader.
  Ik dacht aan iets in de zin van: één van onze internationale projecten (2 weken) met als thema Sterrenkijken. jongeren uit de hele wereld die samen vanuit hun eigen (cultureel) perspectief dezelfde sterrenhemel beschouwen en bestuderen met workshops enzo. Is dit iets, kan je mij meer info verschaffen over de mogelijkheden om zoiets op te ztten? Ann DHaese
  Ik was al in contact met Philippe van de Strerrenwacht Mira nav mijn obeservatie van een meteoor. Toen dacht ik plots hieraan.

 4. Mail even je gegevens via het kontaktformulier (bovenaan), dan kunnen we 't er verder over hebben. Goed idee trouwens. 😀

Speak Your Mind

*