Het licht dat we zien bestaat uit deeltjes, fotonen genaamd, die zich in golven met de lichtsnelheid voortbewegen. Licht is een vorm van electromagnetische straling, net zoals radiostraling, gammastraling en de microgolven in de magnetron. Het verschil tussen de vormen straling is de hoeveelheid energie per foton. Interessante vraag is hoeveel fotonen we nou precies zien als we naar een ster kijken. Het hangt uiteraard af van de helderheid van een ster: hoe helderder de ster [1]Hoe lager het magnitudegetal. De zwakste ster die we met het blote oog kunnen zien is 6m. Venus is ongeveer -3 á -4m en de Zon is -27m. hoe meer fotonen we ervan ontvangen. Een ster van magnitude 0, zoals Wega in het sterrenbeeld Lier, geeft zo’n 2 miljoen fotonen in zichtbaar licht per seconde per vierkante cm. Vraag me niet hoe ze dat gemeten hebben, daar zullen ze vast ingenieuze apparaatjes voor hebben. Neem je een oog met een pupil van 7 mm, dan levert dat een oppervlakte van 0,38 cm² op. Dat zijn dan welgeteld 769.300 fotonen die per seconde je oog penetreren. Auw! Een ster met grensmagnitude 6 is een factor 631 lichtzwakker dan eentje van magnitude 0. [2]Bedenk dat de magnitude een logaritmische schaal is waarbij een verschil in magnitude van 1 overeenkomt met een helderheidsverhouding van 2,512. Dat zijn bij zo’n ster 1.219 fotonen die je oog per seconde raken. Iets minder auw. Ik heb ooit ergens gelezen dat de beroemde Engelse natuurkundige Roger Penrose zegt dat het menselijk oog in staat is om een minimum van zeven fotonen te zien. Twinkle twinkle little star… En tot slot een vraag aan de lezer: hoeveel fotonen afkomstig van de Zon zien we per seconde met ons oog? Bron: BAUT-forum.
Voetnoten
Wanneer houdt de foton op te bestaan? Wanneer de fotonen in je oog belanden…what is next. Is dat dan het einde van een fotons bestaan of weerkaats dit deeltje vrolijk weer verder??
Alvast bedankt,
Bas
Volgens mij wordt dat foton gewoon door je oog geabsorbeerd en omgezet in een beetje warmte. Einde foton daarmee – ze hebben niet 't eeuwige leven.