14 juli 2024

De Soyuzafdaling: de feiten!

Credit: Bill Ingals/NASA


Just the facts ma’am, ik hoor het ‘m nog zeggen [1]Sergeant Joe Friday in Dragnet.. Rondom de rampzalige afdaling van de Soyuzcapsule afgelopen zaterdag is al veel gespeculeerd en steeds meer blijkt dat de drie astronauten aan boord aan een ramp zijn ontsnapt. Tijd dus dat we eventjes de feiten zoals die nu bekend zijn op een rijtje zetten:

  • door een technische fout koppelde de afdalingscapsule van de Soyuzraket niet van de voortstuwingsmodule af zoals gepland. Dit was géén fout van de bemanning.
  • onduidelijk is nog hoe uiteindelijk capsule en voortstuwingsmodule wel loskoppelden, maar het resultaat was in ieder geval wel dat de capsule een ballistische afdaling begon en niet een normale gevolgde afdaling. William Gerstenmaier, associate administrator for space operations bij de NASA, vergeleek een dergelijke afdaling met een kogel die uit een geweer wordt geschoten.
  • door de ballistische afdaling kregen de drie astronauten te maken met een zwaartekrachtsversnelling tot 8,2g. Dat wil zeggen 8,2 keer de zwaartekracht zoals wij gewone stervelingen op 0 meter hoogte ervaren.
  • de capsule dook niet met het hitteschild naar beneden, maar met de ‘onbeschermde’ bovenkant ervan. Sommige buitendelen verbranden daardoor, waaronder de antenne. Daardoor viel de communicatie uit en was het pas het gebruik van een satelliet-mobiele telefoon door kosmonaut kolonel Yuri Malenchenko ná de landing dat de autoriteiten werden gewaarschuwd.
  • ondanks al het bovenstaande wist de Soyuzcapsule aan een parachute te landen en de drie astronauten ongedeerd (maar geschrokken) op Aarde terug te brengen.

Gerstenmaier verklaarde dat hiermee aangetoond is dat de Soyuz, die al sinds 1967 wordt gebruikt, ondanks de opgetreden fouten, nog steeds betrouwbaar is. Vanaf 2010 zullen de Space Shuttles met pensioen gaan en de opvolger daarvan, de Orion/Ares combinatie, is pas vanaf 2015 beschikbaar. De Soyuzraket zal dus nog minstens 5 jaar gebruikt worden om als taxi te dienen tussen Aarde en ISS. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Sergeant Joe Friday in Dragnet.
Share

Speak Your Mind

*