20 juni 2024

Nog even over die foto van de Comacluster

Kijk eens rechts in de foto

Credit: ESA/NASA

Eergisteren liet ik die foto zien die de Hubble ruimtetelescoop gemaakt had van de Comacluster van sterrenstelsels. Ik kom daar nog eventjes op terug, want er zijn twee interessante dingen over te vermelden. Ten eerste is gebleken dat er in de foto een fout zit. En niet een kleintje ook. Het blijkt namelijk dat er helemaal rechts op de foto een sterrenstelsel dubbel is afgebeeld! 😯 Op de foto links heb ik ‘m even omcirkeld. Dubbelklikken zal niet veel te zien geven, maar een uitvergroting van de fout heb ik hier. De fout is ontstaan doordat het Hubble team vele foto’s van de Hubble tot één mozaïek heeft gemaakt en daarbij is kennelijk het betreffende sterrenstelsel twee keer afgebeeld. De fout is inmiddels weer hersteld en op de Hubblesite is nu de juiste foto te zien.

De door Jos Haring bewerkte foto van de Coma-cluster

Credit: ESA/NASA

Die mozaïek van de verschillende foto’s van de Comacluster brengt mij op het tweede dat ik hier wil melden. Ik kreeg namelijk van Jos Haring, in een ver ver verleden (bestuurs-) lid van de sterrenkundeclub in Dordrecht/Zwijndrecht, een mailtje dat hij met de Hubblefoto van de Comacluster had lopen photoshoppen. En op het resultaat daarvan zie je op de achtergrond vaag de contouren van die verschillende foto’s die samen de mozaïek hebben gevormd. Wat hij mij toestuurde was een foto van bijna 4 Mb, maar ik heb ‘m hiernaast in iets lichtere vorm afgebeeld. Liefhebbers kunnen ‘m in full-resolutie wel van mij krijgen op aanvraag. Bron van die fout in de Comafoto: Bad Astronomy Blog.

Share

Speak Your Mind

*