15 juli 2024

Eén opname plus video van planetoïde 2008 TC3

Planetoïde 2008 TC3

Planetoïde 2008 TC3. Credit: EUMETSAT

Voor zover ik weet is er op dit moment slechts één opname van de binnenkomst van 2008 TC3, de drie meter grote planetoïde die dinsdagnacht ergens boven Soedan (Afrika) de dampkring van de Aarde binnenvloog en daar verbrandde. En het betreft geen opname vanaf de grond, maar vanuit de ruimte. Met de Meteosat-8 werd bijgaande foto gemaakt, op 7 oktober om 04:45 Nederlandse tijd. Dat kleine vlekje in het midden is 2008 TC3. Niet echt spectaculair. Wat wel de moeite waard is om te zien is de video die gemaakt is van 2008 TC3, vóórdat ‘ie de aardse atmosfeer binnendrong. Die zie je hieronder. Weet overigens dat 2008 TC3 pas een dag eerder door sterrenkundigen van de Universiteit van Arizona ontdekt werd, op 6 oktober om 08:38 Nederlandse tijd om precies te zijn [1]Het object had toen codenaam 8TA9D69. Het geeft aan hoe kort de tijd was tussen ontdekking en binnenkomst in de dampkring. De eerste keer dat we meemaken dat een planetoïde, géén meteoriet, de dampkring binnenkomt. En het is sowieso de eerste keer dat we een natuurlijk object op video hebben staan voordat ’t de dampkring binnenkomt. Scarry!

Bron voor de video: Visual Astronomy en voor de rest Planetary.org.

Voetnoten

Voetnoten
1 Het object had toen codenaam 8TA9D69.
Share

Speak Your Mind

*