2 december 2023

De ‘extra’ Volle Maan van vorig weekend

De extra Volle Maan

De extra Volle Maan

Het is alweer een kleine week geleden, vrijdag 12 december om precies te zijn, maar ik wil er toch nog even op terugkomen. Het was toen Volle Maan, iets wat we iedere 27 dagen meemaken. Dit keer was het echter een bijzondere Volle Maan, want de maan stond zó dichtbij de aarde, slechts 356.567 km [1]De gemiddelde afstand Aarde-Maan is 384.400 km. In z’n apogeum kan de maan zo’n 50.000 km verderweg staan dan afgelopen vrijdag., dat de maanschijf 14% groter was dan tijdens de andere volle manen in 2008 en maar liefst 30% helderder. Een extra Volle Maan dus. Het was de dichtste nadering sinds 1993. Een nóg grotere volle maan zullen we pas weer in 2016 meemaken. Reden van dit alles is de baan van de maan, die niet precies rond is maar een ellips. Binnen die baan kent de maan een perigeum, het dichtste punt tot de aarde, en een apogeum, het verste punt. Geen wonder dat Paul Bakker, Mount Paulomar dus, dit weekend achter de camera toog en het perigeum vastlegde. Hij was daarin niet de enige, want Jorrit den Hartog had ‘m ook al gefotografeerd vanuit z’n Apollo. De foto van Paul hierboven is genomen in 1/1250-ste seconde! De gebruikte telescoop is z’n 80mm William Optics APO lenzenkijker(tje) met brandpuntafstand van 480mm op fotostatief. Heel mooi gedaan hoor, maar nou zeg ik niks nieuws tegen Paul. 🙂 Het verhaal krijgt nog een staartje, want over een half jaar is Paul van plan om de maan opnieuw te fotograferen. Dan staat deze in z’n apogeum. Da’s op 7 juli 2009 om precies te zijn en de bedoeling is om de twee foto’s, van de maan in perigeum en apogeum te vergelijken en dan het relatieve afstandsverschil te bepalen tussen aarde en maan. Resultaat daarvan zal gepubliceerd worden in The Astrophysical Journal de Astroblogs. 😀

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De gemiddelde afstand Aarde-Maan is 384.400 km. In z’n apogeum kan de maan zo’n 50.000 km verderweg staan dan afgelopen vrijdag.

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  hartstikke leuke hoor die "anabole volle maan" van afgelopen weekend maar…eh…ben ik dan werkelijk zo ongeveer de enige "sukkel" op dezer aardkloot die tijdens dat bewuste weekend ook nog effe wat aandacht heeft geschonken aan de "Geminiden"……U weet wel die meteoren-zwerm die vele malen spectaculairder is dan die "ever so boring" Augustus-perseiden….maar welke slechts ende alleen compleet vergeten wordt omdat het in dit jaargetijden meestal zo akelig koud is (waar blijft toch die beloofde opwarming van de Aarde…..Dordrecht, de riviera aan de oude Maas en zo??)
  Maar goed…..afgelopen weekend waren dus mijn schoonouders 45 jaar getrouwd (ik zal alle gelukwensen alsnog doormailen!!) en deze hebben dit heugljk feit gevierd met een "familie-pretweekend" in de diepe rimboe van Lochem op een "familie-pret-boerderij-huisje-dingetje"……en tijdens alle drukke zuip (karnemelk only!!) en vreetbezigheden heb ik toch nog kans gezien om….ondanks die irritante(!!) volle maan…. in twee uurtjes tijd…zo rond het maximum…een stuk of 50 Geminiden te zien waaronder drie hele heldere!
  Zoveel heb ik er heel vaak tijdens de vele obligate "pesteciden"-waarnemings-akties niet gezien….ofwel als de geminiden volgend jaar weer op het "komisch menu" staan…en die leuke (???) Maan is er dan eens niet om licht c.q.roet in het hemels eten te gooien, dan ga ik zeker weer kijken!!
  Heel grappig zwermpje die Geminiden, waarvan akte!
  En ja….die maanfoto is erg aardig voor zo'n refraktorretje…ha…ha..
  Newtons rule!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: