15 november 2018

RCW 49 is ‘opwarmertje’ voor Spitzer

RCW 49 in twee kanalen

RCW 49 in twee kanalen

De foto hiernaast is het stervormingsgebied RCW 49, welk met z’n 2.200 sterren (!) 13.700 lichtjaren van ons verwijderd is en die staat in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus. In beeld gebracht door NASA’s infrarood-satelliet Spitzer. Op zich geen bijzondere foto, ware het niet dat er iets met Spitzer aan de hand is. De foto is namelijk genomen in twee kanalen, dat wil zeggen op twee golflengten, 3,6 micrometer (cyanide) en 4,5 micrometer (rood). Da’s bijzonder, want normaal gesproken maakt Spitzer foto’s in vier kanalen. Een eerdere opname van RCW 49 gemaakt door Spitzer maakt gebruik van vier kanalen, waar ook de golflengten op 5,8

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.