16 april 2024

Hayabusa keert eindelijk huiswaarts

Planetoïde Itokawa

Planetoïde Itokawa. Credit: JAXA.

April 2007 berichtte ik de astroblogslezers over de verwoedde pogingen van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA om de ruimteverkenner Hayabusa terug naar Aarde te laten keren. Die was na z’n lancering in mei 2003 ergens in 2005 in de nabijheid van de planetoïde Itokawa geweest en is er zelfs op geland. De foto hiernaast laat die planetoïde zien, die op een aardappel lijkt en die met z’n afmetingen van 535 x 294 x 209 m klein te noemen is. Na z’n rendez-vous is de verkenner de ruimte weer ingedoken, maar daarna is zo’n beetje alles wat fout gegaan wat fout kan gaan. Lees die eerdere blog maar na over de-wet-van-Murphy-achtige-details. Afijn, deze week kwam het blijde nieuws uit Japan dat men er in geslaagd is de Hayabusa na een jaartje ronddobberen weer echt richting Aarde te laten krijgen. De verwachting is dat ‘ie juni 2010 terug naar Aarde keert en dat een soort van granaatvormige sonde naar de Aarde wordt gedropt om na een tocht door de atmosfeer veilig op het oppervlak te landen. In die sonde zit (als het goed is, duim duim duim) materiaal dat Hayabusa van Itokawa heeft meegenomen. Mmmm, ik heb een donkerbruin vermoeden dat ook die landing fout kan gaan. Misschien moeten ze bij JAXA maar even de details van de landing van de Genesis-sonde nalezen.

Share

Speak Your Mind

*