27 september 2023

De mensheid: 0,72 op de schaal van Kardashev

De energieschaal

credit 4chan

Mensen die zich nu al zorgen maken over het energieverbruik van de mensen kunnen deze Astroblog maar beter over slaan. Want ondanks de benzine slurpende auto’s, de batterijen verslindende apparaten, de kerosine zuipende vliegtuigen en talloze andere energieverbruikers stelt de mensheid anno 2009 op de schaal van Kardashev niet zo veel voor. Die schaal is in 1964 bedacht door de Russische sterrenkundige Nicolai Kardashev en het geeft een indeling voor de technologische ontwikkeling van beschavingen. In haar grondvorm heeft de schaal drie categorieën, waarin beschavingen op basis van hun energieproductie ingedeeld worden:

 • Type I: De beschaving is in staat om alle op een planeet beschikbare energie te gebruiken. Dat is ongeveer 1016 W (voor de Aarde zelfs iets meer dan 1.74*1017 W [1]In de afbeelding hierboven wordt de eenheid Joules gebruikt. Eén watt is één joule energie per seconde. Energie is statisch > Joules, energieverbruik is dynamisch > Watt.;
 • Type II: De beschaving is in staat om alle beschikbare energie die uitgaat van een enkele ster te gebruiken; dat is ongeveer 1026 W;
 • Type III: De beschaving is in staat om de totaal beschikbare energie in een melkwegstelsel te gebruiken; dat is ongeveer 1036 W.

De huidige stand op de schaal van Kardashev

De huidige stand op de schaal van Kardashev. Credit: Brian Peiris/Wikipedia.

Carl Sagan heeft ooit een formule bedacht om op basis van ons geschatte huidige energieverbruik de stand op de schaal van Kardashev te berekenen. Uitkomst is dat we onder de 1 zitten, maar boven de 0. De meest recente peiling geeft een score van 0,72. Mochten we als mensheid een type I beschaving op Kardashev’s schaal willen worden dan zullen we meer energie uit oceanen en wind moeten genereren. Het zal echter een poosje duren voordat we zo ver zijn. Op 30 oktober 1961 werd de zwaarste kernbom aller tijden tot explosie gebracht, de Russische Tsar Bomba, die 50 megaton TNT sterk was. Een type I beschaving gebruikt 25 megaton per seconde. Oeps! Willen we doorstevenen naar de hogere regionen van Kardashev’s eredivisie dan moeten we 4 x 109 keer meer energie verbruiken voor een type II en voor een type III zelfs 1011 keer meer. 😯 Is dat het hoogst haalbare in Kardashev’s wereld? Nee, nee, driewerf nee. Dit was zoals gesteld ‘de grondvorm’. De schaal loopt nog eventjes door met enkele hypothetische en fictieve vormen: type IV (die superclusters van sterrenstelsels als energiebron gebruiken), type V (’t hele heelal als batterij), type VI (meerdere heelallen, er is per slot wellicht zoiets als een multiversum) en tenslotte type VII (=God). Ahum, toen ging Kardashev lichtelijk doordraaien geloof ik. 😉 Bron: Wikipedia +  Next Big Future.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 In de afbeelding hierboven wordt de eenheid Joules gebruikt. Eén watt is één joule energie per seconde. Energie is statisch > Joules, energieverbruik is dynamisch > Watt.

Comments

 1. Stel je voor dat mijn kleine muis even veel energie zou gebruiken als

  ,11 = ;;11 = ;11;11;;11;11 = … zie verder muis' bigF functie:
  http://blogger.xs4all.nl/novaloka/archive/2009/01

 2. Eh.. vind je 't erg als ik het niet begrijp? Ik zal straks Frans z'n blogje eens lezen. Eerst even eten koken. 🙂

 3. ;11;11;;11;11 = ;ww;ww;;ww;w

  waar w = v;…[v#v] en v = ;1;11;;11;11 = ;w;ww;;ww;w

  waar w = v;…[v#v] en v = ;w-1;ww;;ww;w = etc. etc.

  Oei! Dit loopt een beetje uit de hand!

 4. Ja, weltrusten.

 5. ;;11 = ;11;11;;11;11 = ;ww;ww;;vv;1

  waar w = ;v;…[v#v] en v = ;1;11;;11;11 = ;w';w'w';;v'v';1

  etc. etc.

  Zo is-ie goed.

 6. Het zou misschien handig zijn zo'n schaal te combineren met hoe mensen met elkaar en met de planeet omgaan.

  Nu zijn er verkwistende miljardairs die een enorme last zijn voor het milieu, en arme sloebers die elke dag moeten vechten om te overleven. Pas wanneer er meer gelijkheid is onder de mens en alles CO-2 neutraal, zou een waardering van 1 mogen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: