30 mei 2024

Dinsdagavond heldere meteoor gezien in Nederland

Archieffoto van een meteoor. Credit: Rick Swanson / NASA

Van verschillende lezers krijg ik de melding dat gisteravond (24 maart) een heldere meteoor in Nederland te zien moet zijn geweest. Lezer J.Vloet schat de meteoor op magnitude -2, hetgeen ‘m niet tot een zogenaamde vuurbol maakt. Dat zijn héél heldere meteoren, die van magnitude -4 of helderder zijn. Ik heb ook even gekeken op de site van Hemelwacht om te zien of daar ook meldingen tegenkom van een heldere meteoor en daar zijn óók enkele waarnemingen gedaan over 24 maart! Even de meldingen op een rijtje die hier op de Astroblogs werden gedaan:

 • R. Veenhuyzen schrijft dat hij tussen 19.30 en 20.00 uur, toen hij op weg was van Maastricht naar België/ Kanne, een vurige streep in de lucht zag.
 • J.Vloet schrijft dat hij om ongeveer 20:05 uur in Uden, in de richting circa tussen 240 en 260 graden (ZW en W) ook iets zag. Dat ‘iets’ was een, van links naar rechts onder een hoek van 45 graden naar beneden gaande, erg felle geelachtig witte streep vanaf ongeveer 45 graden hoogte. De duur was hooguit 2 seconden.
 • Cecilia schrijft dat ze ergens rond 19.40 uur van zuid naar west een meteoor zag. Van schrik reed zij daarbij bijna in de sloot!
 • Jan Willem Helms meldde mij via de mail dat hij 24 maart omstreeks 21.00 uur een ‘grote vuurbal’ zag, die vanuit het noorden in zuidwestelijke richting verdween.

Grote vraag is natuurlijk wat deze waarnemers precies gezien hebben. Afgelopen zondag, 22 maart, was het maximum van niet zo bekende meteorenzwerm Camelopardaliden, die hun radiant hebben in het sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis). Deze meteoren zijn erg traag en lijken uit het noorden te komen. Dit laatste komt overeen met wat Helms schrijft. Nou ja, ik ben geen meteorenexpert, dus dat gissen naar de ware aard van de waargenomen meteoor laat ik maar even over aan de deskundigen. Wordt hopelijk vervolgd. Eh… die afbeelding hierboven is trouwens géén foto van de waargenomen meteoor van gisteravond, maar slechts een illustratie. Maar dat hadden jullie natuurlijk al door. 🙂

Share

Comments

 1. Cor Coolen zegt

  Beste,

  Bij deze wil ik melden dat ik dinsdagavond waarschijnlijk de zelfde meteoor gezien heb.

  Ik ben woonachtig in Kinrooi (Belgie) en zag (ik heb de tijd niet geregistreerd,maar het moet ergens tussen 19h45 en 20h15 zijn dat ik een erg helder, groenkleurig lichtspoor zag dat zich verplaatste vanuit mijn waarnemingsrichting gezien, van NNW naar ZZO in een redelijk horizontale baan. De kleur groen bleef tot op het moment van uitdoven behouden en het spoor werd aan de hemel getrokken iets ten westen van mijn woonplaats (Vroenhof, 29 Kinrooi).

  Toen ik het voor het eerst zag bevond de lichtbron zich op ongeveer 80 graden hoogte (als de zuiderhorizon zich op 0graden bevind) en het uitdoven gebeurde op +/- 35 graden hoogte.

  Ik heb al meerdere malen een meteoor waargenomen en wat me opviel deze keer was zijn groene kleur, zijn grote helderheid, zijn erg horizontale baan t.o.v. het aardoppervlak en zijn relatief lage snelheid.

  Vraagje: wordt er iets met deze waarnemingen gedaan?

  Beste groeten,

  C.Coolen

 2. Cor Coolen zegt

  Beste,

  Bij deze wil ik melden dat ik dinsdagavond waarschijnlijk de zelfde meteoor gezien heb.
  Ik ben woonachtig in Kinrooi (Belgie) en zag (ik heb de tijd niet geregistreerd,maar het moet ergens tussen 19h45 en 20h15 zijn dat ik een erg helder, groenkleurig lichtspoor zag dat zich verplaatste vanuit mijn waarnemingsrichting gezien, van NNW naar ZZO in een redelijk horizontale baan. De kleur groen bleef tot op het moment van uitdoven behouden en het spoor werd aan de hemel getrokken iets ten westen van mijn woonplaats (Vroenhof, 29 Kinrooi).
  Toen ik het voor het eerst zag bevond de lichtbron zich op ongeveer 80 graden hoogte (als de zuiderhorizon zich op 0graden bevind) en het uitdoven gebeurde op +/- 35 graden hoogte.
  Ik heb al meerdere malen een meteoor waargenomen en wat me opviel deze keer was zijn groene kleur, zijn grote helderheid, zijn erg horizontale baan t.o.v. het aardoppervlak en zijn relatief lage snelheid.

  Vraagje: wordt er iets met deze waarnemingen gedaan?

  Beste groeten,

  C.Coolen

 3. Hoi Cor, Bedankt voor je uitgebreidde beschrijving van hetgeen jij gezien hebt. Nee, ikzelf doe verder weinig met die waarnemingen behalve dan er melding van maken en iedereen een podium te geven er ook melding van te maken. Ik heb wel de waarneming van de meteoor van dinsdag doorgegeven aan Theo Jurriën van http://www.Hemelwacht.nl, die dit soort dingen landelijk verzamelt. Eén lezer had het ook al doorgegeven aan de landelijke meteorenwerkgroep Dutch Meteor Society.

 4. Heb zelf op 24 maart een van deze vallende sterren gezien.

  Het waren er meerdere binnen een tijdsbestek van 1 uur.

  Ik noem mijn waarneming bewust een vuurbal, want hij had toch echt een magnitude die gelijk was aan -4. Dat was omstreeks 19.40 of. Ik kan me voorstellen dat caecilia bijna van schrik in de sloot reed.

  Onderstaand zoals ik me de waarneming kan herinneren:

  Eerst was er het bekende streepje (op ca 80graden) toen hij bijna loodrecht naar beneden te viel. Op het moment dat hij zich tussen grote grote hond en orion bevond vlamde hij op, een regelrechte steekvlam van oranje, geel, groen/blauw. het oplichten duurde 2 tot 3 seconden, daarna doofde hij en was nog slechts heel vaag zichtbaar. Vanaf het begin tot eind duurde het ca 5 sec. geluid heb ik niet kunnen waarnemen. Ik zat in de auto.

  de vuurbal kwam uit zuid-zuid-westelijke richting

 5. Heb zelf op 24 maart een van deze vallende sterren gezien.
  Het waren er meerdere binnen een tijdsbestek van 1 uur.

  Ik noem mijn waarneming bewust een vuurbal, want hij had toch echt een magnitude die gelijk was aan -4. Dat was omstreeks 19.40 of. Ik kan me voorstellen dat caecilia bijna van schrik in de sloot reed.

  Onderstaand zoals ik me de waarneming kan herinneren:
  Eerst was er het bekende streepje (op ca 80graden) toen hij bijna loodrecht naar beneden te viel. Op het moment dat hij zich tussen grote grote hond en orion bevond vlamde hij op, een regelrechte steekvlam van oranje, geel, groen/blauw. het oplichten duurde 2 tot 3 seconden, daarna doofde hij en was nog slechts heel vaag zichtbaar. Vanaf het begin tot eind duurde het ca 5 sec. geluid heb ik niet kunnen waarnemen. Ik zat in de auto.
  de vuurbal kwam uit zuid-zuid-westelijke richting

 6. Hoi Margot,

  Bedankt voor je melding. Duidelijke beschrijving die je gaf en kennelijk betrof het wel degelijk een vuurbol.

 7. Hoi Margot,

  Bedankt voor je melding. Duidelijke beschrijving die je gaf en kennelijk betrof het wel degelijk een vuurbol.

 8. Ik heb op 15 augustus ± 22.0 u een blauwe bal langs de hemel zien vliegen met grote snelheid in ongeveer zuid-westelijke richting.

  Het duurde ongeveer 2 seconden. Gelijkertijd zag ik een vliegtuig in de richting Maassluis. Ik denk, dat de piloten dit ook gezien moeten hebben.

 9. Jouke Altenburg zegt

  L.S.

  Dinsdagavond 16 maart 2010 om (indicatief)20:02 uur tijdens een uileninventarisatie een metoor waargenomen.

  Locatie: Culemborg, coordinaten waarnemingslocatie 146.096 x 441.802 .

  Ik pikte de meteoor op in zuioostelijke richting (boven Lekdijk Beusichem); metoor ging in een licht neerwaartse baan tot voorbij Orion (onderlangs).

  Geschatte tijdsduur: 4 seconden.

  Kon mede-uilenwaarnemer Theo Boudewijn er ook nog op attent maken.

  Geschatte hoogte: 40-45 graden.

  Onderweg leken verschillende 'vuurballen' van de meteoor los te komen.

  Had een mooi nalichtend spoor.

  Ben geen ervaren sterren- of meteoorwaarnemer dus kan geen magnitude-indicatie geven.

  Met vriendelijke groet,

  Jouke Altenburg

  Culemborg

 10. Ik heb zojuist om 05.50 uur vandaag (donderdag) boven Amsterdam ook een meteoor gezien.

  Ook deze leek te brokkelen. Ik bevond mij op dat moment bij het kantoren complex van de Nuon bij Spaklerweg.

 11. Mark Rullens zegt

  Zojuist, 20 februari 2011 om ongeveer 21.05 een meteoor gezien, kijkende vanuit centrum Heemskerk richting Beverwijk (bijna pal zuid, boven de Hoogovens)

  Deze felle meteoor met staart was voor ongeveer 5 seconden zichtbaar en viel van noord naar zuid onder een flauwe hoek, ongeveer 30 graden boven de horizon.

  Helaas een beetje door de openstaande luxaflex maar zeer mooi om te zien!

 12. Gisteren heb ik omstreeks 22u20 vanuit mijn tuin in Koekelare 3 lichtpunten heel erg dicht erg snel van zuidwest naar noordoosten zien voorbij komen. (grote van ster) Het was te snel voor een vliegtuig of satellieten of dergelijke. Er was geen staart, dus ik veronderstel dat deze objecten zich nog erg hoog bevonden. Maar het was dan ook erg helder gisterenavond en er was geen storend maanlicht.

 13. woensdag 1 juni 2011 net na 22.45 een fel lichtspoor, onder Nijmegen, van noord naar zuid van enkele seconden lang. Ik dacht eerst nog vanuit mijn ooghoek dat het een straatlantaarn was maar het was te fel.

  ik zat eerst in de wagen in een grote ronde afslag en had niet veel mogelijkheid goed te kijken maar gelukkig zag ik op het einde duidelijk een felwit vrij lang spoor dat onder een hoek naar beneden ging en uitdoofde.

 14. Theo, bedankt voor je melding. Ik had er al een apart astroblogje aan gewijd.

 15. Vanochtend 24 januari 2012 om 07:45 uur bij prachtige heldere hemel een heldere streep door de lucht die fel ontbrande in een vuurbol en verdween. Voor mij duurde deze waarneming rond de 4 à 5 seconden. Kwam uit Noordelijke richting en voor mijn idee richting Amsterdam Zuid-Oost. Mooi schouwspel!

  • Ook gezien, kwam vanuit Noordelijke richting richting Oosten, gezien vanuit Zwolle. Mooie zeer felle vertoning.

  • Ja hier is het ook gezien vloog over Heerhugowaard. Ik probeer meer informatie erover te zoeken wat het nou precies was maar kan het nergens vinden. Weet iemand er meer over te vertellen?

Speak Your Mind

*