18 mei 2024

Het ISS vanuit Maastricht gefotografeerd

Het ISS door Ralph vandebergh

Het ISS door Ralf vandebergh. Credit foto: Ralf Vandebergh

De Nederlandse amateur-sterrenkundige Ralf Vandebergh fotografeert en filmt al jaren en vanaf de grond (Maastricht) doet hij dat o.a. ook van het internationale ruimtestation ISS. Op 20 maart j.l. rond 21.00 uur Nederlandse tijd deed hij dat weer en dat leverde bijgaande prachtige foto op, een ‘still’ van een gemaakte video. Daarop zijn de zogenaamde S6 zonnepanelen te zien, die vorige week aangebracht zijn door de bemanning van de Discovery, en de S6 truss, de schakel tussen de panelen. Vandebergh filmde het ISS door z’n 25 cm Newtonspiegelkijker, terwijl hij met de hand volgde via z’n 6×30 volgkijker. Space Shuttle Discovery is overigens gisteren weer losgekoppeld van het ISS en is nu onderweg naar de Aarde. Ergens komende zaterdag volgt de landing. Vandaag om 12.49 uur Nederlandse tijd is overigens ook een Soyuz gelanceerd vanaf Baikounour Cosmodrome met aan boord de drie astronauten Gennady Padalka , Michael Barratt en Charles Simonyi.  Komende zaterdag om 02.14 uur Nederlandse tijd koppelt de Soyuz aan het ISS en levert daarmee de nieuwe bemanning van het ruimtestation. Dit alles betekent dat het momenteel erg druk is in de ruimte:

  • zeven astronauten in de Discovery, onderweg naar de Aarde
  • drie astronauten in de Soyuz, onderweg naar het ISS
  • drie astronauten á¬n het ISS, die binnenkort vervangen worden

Kortom, 13 astronauten in de ruimte. Is dat eerder voorgekomen? Bron: Alpo + Bad Astronomy. [Naschrift]: In Zenit april 2009, blz. 198-201, staat een mooi artikel van Ralf Vandebergh & Gilbert Peeters over Ralf’s foto’s van het ISS.

Share

Comments

  1. Een aantal van 13 mensen in de ruimte op hetzelfde moment is een record, maar het is al meerdere keren voorgekomen. Bijvoorbeeld in 1995 tijdens de STS-67 missie en in 1997 tijdens de STS-82 missie.

  2. Een aantal van 13 mensen in de ruimte op hetzelfde moment is een record, maar het is al meerdere keren voorgekomen. Bijvoorbeeld in 1995 tijdens de STS-67 missie en in 1997 tijdens de STS-82 missie.

Speak Your Mind

*