18 april 2024

Wat dingetjes over Theia, Planeet X en Nemesis

De Lagrangepunten

De Lagrangepunten. Credit: NASA/WMAP Science Team

Even wat dingetjes over Theia en planeet X,  twee hypothetische planeten in ons zonnestelsel waarnaar zoektochten ondernomen worden. Eerst een dingetje over Theia. Da’s de planeet ter grootte van Mars die volgens de hypothese zo’n 4,5 miljard jaar geleden, kort na de vorming van het zonnestelsel, in botsing is geraakt met de Aarde. Bij die botsing werden de buitenlagen van Theia en Aarde de ruimte in geblazen en uit die restanten is onze Maan ontstaan. Wat er met Theia gebeurde is niet precies bekend, maar het zou kunnen dat restanten van Theia terechtkwamen in de twee Lagrangepunten L4 en L5. Die zijn genoemd naar de 18e eeuwse wiskundige Joseph-Louis Lagrange, die uitrekende dat er in het zonnestelsel vijf plekken zijn waar de zwaartekracht van Aarde en Zon precies in evenwicht moeten zijn. In een Lagrangepunt kan een klein object, zoals een satelliet zonder eigen aandrijving een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van twee hemellichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien. Binnenkort komen de twee satellieten genaamd Solar Terrestrial Relations Observatory, oftewel Stereo A en B in de buurt van L4 en L5 en zij gaan op zoek naar die vermeende restanten van Theia aldaar. Dat zouden bijvoorbeeld planetoïden kunnen zijn die zich daar continue ophouden. Als Stereo A en B iets vinden zullen we ’t vast horen. 🙂

Dan een dingetje over Planeet X

Credit: Ben Rosset & Matthey O’Malley.

Planeet X is de planeet die zich ergens buiten de baan van Neptunus zou moeten bevinden en die zou de afwijkingen in de banen van Uranus en Neptunus zou moeten verklaren. De term ‘planeet X’ stamt nog uit de tijd dat Pluto nummero negen was en dat houden we maar even gewoon zo aan. Over Planeet X zijn boeken vol geschreven (o.a. door Govert Schilling). Ook al blijken achteraf de afwijkingen in de banen van Uranus en Neptunus op fouten te hebben berust zijn sommige sterrenkundigen nog steeds op zoek naar planeet X. Lorenzo Iorio van het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare in Pisa, Italië, heeft wat berekeningen gedaan om uit te vissen waar Planeet X zich precies moet bevinden. Als ‘ie bestaat tenminste. Iorio keek naar de periheliumstanden van Aarde, Venus en Mars en rekende uit welke invloed Planeet X op die standen zou hebben bij een bepaalde afstand en massa. Iorio’s conclusie was dat á ls Planeet X net zo zwaar als de Aarde is z’n afstand minstens 130 Astronomische Eenheden [1]Eén Astronomische Eenheid is de afstand Aarde-Zon, 149 miljoen km. moet bedragen. Ter vergelijking: Neptunus bevindt zich ongeveer 30 AE van de Zon. Als Planeet X qua massa op Jupiter lijkt moet ‘ie 886 AE ver weg staan en als ‘ie tenslotte net zo zwaar is als een zogenaamde bruine dwerg (een mislukte ster, ˜80 Jupitermassa’s) dan moet z’n afstand maar liefst 3.800 AE ver weg liggen. Eh… in dat laatste geval is het trouwens geen planeet meer, maar een mislukte zusterster van de Zon. En dan praten we weer over Nemesis. Zucht, ingewikkeld al die namen. Bron: over Theia is dat Universe Today en over Planeet X Technology Review.

Voetnoten

Voetnoten
1 Eén Astronomische Eenheid is de afstand Aarde-Zon, 149 miljoen km.
Share

Comments

 1. The sixth World fede zegt

  Veel voorspellers hebben zich in de eeuwen van zich laten horen, nostradamus, malachius, Edgar gayce, moeder shipton, Ned Dougherty, Ricky Randolph, Lou Famoso, Cassandra Musgrave,

  Dan heb je de geschriften van de Bijbel, Maya, Azteken, hopi indianen, het sumerisch volk(vroeger Irak), allen over planeet x of Nibiru , met een omloop van 3600 jaar, die nu in ons zonstelsel is nu, één grote supermagneet dat invloed heeft op onze planeet, volg het nieuws, overstromingen terwijl er soms geen regenvloed was door grondverzaking, aardbevingen, orkanen sinds de laatste 20 jaar en erger wordt, zie Australië. Allemaal onder de mom van opwarming aarde, en voor ons verborgen wordt gehouden.

  Wat is er allemaal van waar !! ik weet het 60%, en wacht op het teken binnen een paar maand om 90% gelijk te hebben,dan zien wij de planeet aan de horizon, hoe erg het gaat worden, weet niemand

  Wij gaan er niet op wachten, het leven gaat wel verder, maar wij bereiden ons alvast voor, voor het geval dat…… , tenslotte, goed voorbereiden is half werk, en ooit kunnen we de kennis en materiaal nog eens gebruiken in andere rampen situaties. eigenlijk hoort iedereen zo’n standaard pakket te hebben.

  Er zijn groepen die betalen voor een bunker voor 15000-25000€ per persoon, met alle luxe, eten en drinken, allemaal goed, maar kan je zulke bunkers verzetten als daar juist een overstroming komt bv. Waar sta je dan. als ratten in de val

  Wij willen een groep oprichten, (vermits in groep samenwerken meer kansen biedt in eventuele ramp gebieden )maar niks van bunker, want je weet niet wat er in de toekomst komt en waar.

  Je moet hier geen geld opsturen, enkel zelf je aankopen doen volgens een lijst met tips, die je stilaan aankoopt met de tijd, Je moet er wel een minstens 1500-3000 euro voor over hebben per persoon om tot onze groep te behoren, om 1,5-2 jaar te overleven tot je zelf kan zaaien. een ramp overleven is 50% puur geluk, overleven na een ramp is enkel als je de kennis en middelen bezit.

  Wil jij mee doen in onze groep: mail ons op [email protected] en je komt alles te weten in een word2007 bestand dat ik dan toestuur, leden krijgen achteraf alle info, tevens weten we waar naar toe te trekken om veilig te zijn, op dat moment en laters, met vele mogelijkheden,landbouw, bos,kleine dorpen,groot meer en hoger dan 500 meter boven de zeespiegel, ver van grote steden en te bereiken in 3,5 uur met de auto.

  • Kan je dat reclamemaken voor zo'n overlevingsgroep a.u.b. achterwege laten. De Astroblogs zijn er niet om paniek te veroorzaken, wel om er op basis van argumenten over te praten. Kan jij bijvoorbeeld wetenschappelijke onderbouwing aandragen voor je stelling dat die planeet X of Nibiru een omlooptijd van 3600 jaar heeft en qua gravitatie de aarde sterk kan beïnvloeden? En niet alleen wat vage referenties naar Bijbel, Maya's, etc…, want die blinken niet echt uit in een wetenschappelijke methode van verificatie en falsicatie.

Speak Your Mind

*