20 april 2024

Opvolger Soyuz gaat onorthodox landen

De opvolger van de Soyuz (© Anatoly Zak)

© Anatoly Zak/Russianspaceweb.com

De Russische Soyuz-capsule begint oud te worden. De in 1966 voor het eerst gebruikte ruimtecapsule kan drie astronauten vervoeren. Afgezien van de vluchten van Soyuz 1 en 11 ging dat meer dan honderd keer goed. De Soyuz is gebleken een zeer veilige en robuuste capsule te zijn, die de astronauten – kosmonauten in Rusland geheten, weer veilig op Aarde terugbrengt. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos is nu bezig na te denken over een opvolger, die als werknaam Perspektivnaya Pilotiruemaya Transportnaya Sistema (PPTS) heeft. De voorlopige schetsen van die opvolger tonen ook nogal Soyuz-aandoende capsule. Wat vooral opvalt in de wijze waarop de PPTS gaat landen: niet met een parachute, zoals de Soyuz het doet, maar middels remraketten. Die wijze van landen, in het Engels een rocket-powered landing system genaamd, wordt op Aarde door geen enkel land toegepast [1]De Amerikaanse ruimteveren maken zoals jullie weten een daling via een glijvlucht door de dampkring, waarbij de Shuttle op een landingsbaan eindigt.. De bedoeling is dat die raketten pas 600 tot 800 meter boven de grond aangaan en voor tegengas zorgen. 😯 De reden dat de PPTS deze onorthodoxe wijze van landen krijgt is dat Rusland de terugkeer van de capsule om politieke redenen niet meer in Kazachstan wil hebben.

Landing van de PPTS (© Anatoly Zak)

Landing van de PPTS (© Anatoly Zak/Russianspaceweb.com)

In dat land met z’n uitgebreidde steppen was een gebied van 25 x 30 km uitgekozen om de Soyuz te laten landen en zelfs bij de bijna mislukte ‘ballistische afdaling’ een jaar geleden kwam de Soyuz in een steppe terecht. In de nieuwe plannen wordt het lanceergebied in Rusland slechts 2 x 5 km, dus 10 km². Da’s 1,3% van de ruimte in Kazachstan [2]En ik maar denken dat ze in het uitgestrekte Rusland ruimte zat hebben.! Oeps, da’s wel erg klein. En die hoogte van 600-800 meter boven het aardoppervlak is wel errug laag. Het zal mij benieuwen hoe dat uit zal gaan pakken. Bron: BBC.

Voetnoten

Voetnoten
1 De Amerikaanse ruimteveren maken zoals jullie weten een daling via een glijvlucht door de dampkring, waarbij de Shuttle op een landingsbaan eindigt.
2 En ik maar denken dat ze in het uitgestrekte Rusland ruimte zat hebben.
Share

Speak Your Mind

*