21 juli 2024

Kleurmengen met een tol

kleuren mengen

kleuren mengen. Credit: Quark67/Wikipedia.

In één of ander chocolaadje van de kidz zat zo’n speeltje, een gekleurde tol. Aan de ene kant rood, aan de andere kant blauw. Rara wat gebeurt er als je ‘m op tafel laat tollen? Yep, hij wordt paars. Twee primaire kleuren die worden gemengd tot een secundaire kleur. Kleur ontstaat uit licht. De in het (zon)licht aanwezige kleuren worden door de objecten waar het licht opvalt geabsorbeerd, (opgenomen) of gereflecteerd (teruggekaatst). We zien de objecten zoals gras, bloemen en bijtjes in de kleur van het teruggekaatste licht. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Meng je die dan krijg je de secundaire kleuren:

Rood + geel = oranje Blauw + geel = groen Rood + blauw = paars

Van die tol heb ik een korte video gemaakt en op Youtube gezet:

Grappig ding, nietwaar?

Share

Speak Your Mind

*