11 augustus 2020

Wat is die donkerrode vlek op Haumea?

De donkerrode vlek op Haumea op verschillende momentenJupiter heeft niet meer het monopolie op rode vlekken. Een poosje geleden hebben sterrenkundigen een mysterieuze donkerrode vlek ontdekt op KBO Haumea (2003 EL61). Huh, KBO Haumea, wazzdannouwweer? Ja, excuus ik ging iets te snel. Haumea is een KBO, een Kuiperbelt Object, een in 2003 ontdekte dwergplaneet[1] in de Kuipergordel van ons zonnestelsel, die in 3,9 uur om z’n as draait. De diameter van Haumea is waarschijnlijk 1600 km (70% van Pluto) en het heeft twee manen, Hi’iaka en Namaka. Naast de langgerekte vorm van Haumea is de door Pedro Lacerda (Queen’s University in Belfast) ontdekte rode vlek op het oppervlak een opmerkelijk verschijnsel. Het is de enige KBO waarop oppervlaktedetails zijn ontdekt.

Lacecerda's model van de rode vlek op Haumea

Lacecerda's model van de rode vlek op Haumea

In een recent artikel schrijft Lacerda dat er twee verklaringen zijn voor de rode vlek. Of het is een plek waar materiaal vanuit het binnenste van Haumea naar boven komt of het is de plaats waar een andere, kleinere KBO is ingeslagen. In dat laatste geval zou de plek bedekt kunnen zijn met een laagje organisch materiaal. De rest van Haumea is blauw gekleurd omdat de dwergplaneet bedekt is door een laagje waterijs. Da’s ook weer verschillend van de andere KBO’s, want die zijn vanwege de bedekking door methaanijs uniform roodgekleurd. Kortom, Haumea is echt een vreemde eend in de KBO-bijt. Bron: Technology Review.

  1. Vanwege de vondst van Haumea en andere KBO’s kregen we in 2006 de discussie over ‘wat is nou precies een planeet’ en dat leidde ertoe dat augustus 2006 Pluto gedegradeerd werd tot dwergplaneet. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.