17 april 2024

Wat is die donkerrode vlek op Haumea?

De donkerrode vlek op Haumea op verschillende momenten

Credit: Pedro Lacerda

Jupiter heeft niet meer het monopolie op rode vlekken. Een poosje geleden hebben sterrenkundigen een mysterieuze donkerrode vlek ontdekt op KBO Haumea (2003 EL61). Huh, KBO Haumea, wazzdannouwweer? Ja, excuus ik ging iets te snel. Haumea is een KBO, een Kuiperbelt Object, een in 2003 ontdekte dwergplaneet [1]Vanwege de vondst van Haumea en andere KBO’s kregen we in 2006 de discussie over ‘wat is nou precies een planeet’ en dat leidde ertoe dat augustus 2006 Pluto gedegradeerd werd tot … Lees verder in de Kuipergordel van ons zonnestelsel, die in 3,9 uur om z’n as draait. De diameter van Haumea is waarschijnlijk 1600 km (70% van Pluto) en het heeft twee manen, Hi’iaka en Namaka. Naast de langgerekte vorm van Haumea is de door Pedro Lacerda (Queen’s University in Belfast) ontdekte rode vlek op het oppervlak een opmerkelijk verschijnsel. Het is de enige KBO waarop oppervlaktedetails zijn ontdekt.

Lacecerda's model van de rode vlek op Haumea

Lacecerda’s model van de rode vlek op Haumea. Credit: Pedro Lacerda

In een recent artikel schrijft Lacerda dat er twee verklaringen zijn voor de rode vlek. Of het is een plek waar materiaal vanuit het binnenste van Haumea naar boven komt of het is de plaats waar een andere, kleinere KBO is ingeslagen. In dat laatste geval zou de plek bedekt kunnen zijn met een laagje organisch materiaal. De rest van Haumea is blauw gekleurd omdat de dwergplaneet bedekt is door een laagje waterijs. Da’s ook weer verschillend van de andere KBO’s, want die zijn vanwege de bedekking door methaanijs uniform roodgekleurd. Kortom, Haumea is echt een vreemde eend in de KBO-bijt. Bron: Technology Review.

Voetnoten

Voetnoten
1 Vanwege de vondst van Haumea en andere KBO’s kregen we in 2006 de discussie over ‘wat is nou precies een planeet’ en dat leidde ertoe dat augustus 2006 Pluto gedegradeerd werd tot dwergplaneet.
Share

Speak Your Mind

*