18 april 2024

Video: waarom dwergstelsels een centrale schijf hebben

Dwergstelsel in wording. Credit: F.Governato et al.

De meeste dwergstelsels blijken een centrale roterende schijf van sterren te bevatten, omgeven door een halo van niet-zichtbare ‘donkere materie’. Alle modellen met donkere materie voorspellen dat dwergstelsels een ‘bulge’ zouden moeten hebben, een centrale bolvormige verdikking, en géén centrale schijf. Onderzoek van Fabio Governato (Universiteit van Washington) en z’n collega’s heeft laten zien hoe de combi van donkere materie en supernovae er voor zorgt dat dwergstelsels toch worden voorzien van een schijf en niet van een verdikking. De volgende animatie, gemaakt door Governato’s team, laat mooi zien hoe dat gegaan is, majestueus begeleid door Strauss’ Wiener Waltz (tenminste, dat denk ik):

Rechtsonder in beeld zie je zo’n tellertje lopen met ‘Gyrs’ erbij: dat zijn miljarden jaren. Je kijkt dus niet naar een simulatie die in een namiddag in de kosmische achtertuin plaatsvindt. 😉 Mocht je d’r meer over willen weten: hier is een in-depth artikel van Governato et al over het onderwerp. Bron: Living the scientific Life.

Share

Comments

 1. Bijna goed, het is Strauss ´An Der Schönen Blauen Donau`!

  Boven z=0,5 zijn er nauwelijks spiraalarmige stelsels te vinden, alles wordt meer en meer chaotisch. Dit geldt overigens niet alleen voor dwergstelsels. Boven z=1 is meer dan 30% van de stelsels zo eigenaardig dat deze niet meer te classificeren zijn volgens Hubble's classificatiesysteem.

  • Werd die muziek lang geleden niet gebruikt voor de serie Onedin Line?

   • Daar keek ik nooit naar, maar Wiki zegt dat dit van het ballet Spartacus (Aram Khachaturian) is.

    De film 2001 van Kubrick bevat wel dezelfde elementen.

    Ik weet nog dat ik als jongetje in de bioscoop zat en de slappe lach kreeg tijdens die screenshot met die apen (begin), waar de apen een intelligentie "vonk" krijgen van die zwarte rechthoekige monoliet.

    (sorry, kon er niks aan doen).

Speak Your Mind

*