6 juni 2023

Zaterdagavond (5 juni ’10) vuurbol boven Nederland gezien

Credit: © Robert Mikaelyan

Lezers van de Astroblogs melden dat zij gisteravond om ca. 23.15 uur boven Nederland een vuurbol hebben waargenomen. Hoog aan de hemel ging hij van het oosten naar het zuidwesten, waarbij het versnelde en vervolgens doofde. Zijn er meer waarnemers? Graag melden via het kontaktformulier of als reactie op deze blog. De foto hierboven is overigens van een andere in Nederland waargenomen vuurbol, die van 13 oktober 2009 (© Robert Mikaelyan). Zodra er een ‘echte’ foto van de vuurbol van gisteravond opduikt zal ik die hier uiteraard plaatsen.

Share

Comments

 1. Tobias zegt

  Ik zag idd gisteravond ook de vuurbal rond 11 uur in mijn achtertuin voorbijkomen.

  1e keer dat ik zo´n Vuurbal zag.

  Mooi, er kwamen zo rond de 10 seconden vonken vanaf en daalde langzaam neer leek wel.

  Ik ben benieuwd waar deze is gestrand of waar deze nu is.

  Gr. Tobias

 2. Raymond zegt

  Ik heb gisterenavond ook gedurende ongeveer 15 minuten een 10-tal van deze vuurbollen over ons huis zien komen.

  Het leek er wel op of er systematisch lichtkogels afgeschoten werden, maar al gauw zag ik dat dit iets anders moest zijn.

  De bollen kwamen vanuit Leiden Noord en vlogen richting Den Haag/Scheveningen en loste boven ons huis in Leiden Zuid West op.

  Ik heb een filmpje gemaakt met de telefoon die redelijk duidelijk is, dus mocht hier interesse in zijn, dan hoor ik dat wel.

  De foto's die ik genomen heb, waren niet duidelijk.

  Gr

  Raymond

  • Elvira zegt

   @Raymond,

   ik heb ze in tiel ook gezien
   en eerlijk gezegd ben ik razend benieuwd wat het is
   ik zou graag het filmpje willen zien
   vriendelijke groeten Elvira

 3. Raymond, kan je die video opsturen? Naar adrianusv at astroblogs punt nl. Thanx! Opmerkelijke waarneming trouwens, met die meerdere vuurbollen. Ben benieuwd naar het filmpje. Kan ik 'm hier plaatsen?

 4. Die heb ik ook gezien.

  Enschede, kijkend in westelijke richting, hoog aan de hemel, van zuidwest naar west. Ik heb 'm een paar seconden gezien, en daarna doofde die uit.

 5. Arie en Leni zegt

  Ook vanuit Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee) was de vuurbol te zien. Eerst om ca. 23.15 uur, daarna om 23.30 uur. Komend uit het zuiden en afbuigend en verdwijnend naar het westen. De kleur was fel oranje (zoals van een kampvuur..)

 6. Marc Coppez zegt

  Rond 23 uur zag ik boven Heusden (Destelbergen) een vuurbol uit oostelijke richting verschijnen. Eerst dacht ik aan een vallende ster, maar aangezien deze niet uitdoofde, kon ik een rechtlijnige vlucht richting westen gedurende minstens 1 min volgen. Kort daarop gevolg door een gelijkaardig verschijnsel maar minder lang en in dezelfde richting.

 7. Uit de waarnemingen begrijp ik dat het niet één vuurbol was, maar dat zich ongeveer een kwartier later opnieuw iets voordeed. Raymond zag zelfs continue vuurbollen. Ik ben benieuwd naar z'n filmopname daarvan. Ik heb die nog niet van hem ontvangen, hint hint 😉

 8. Dit wist ik niet, ik vond deze site net omdat ik iets wel heel erg vreemds boven ons huis door de lucht voorbij zag "zweven" rond 18;00 vandaag zondag 6 juni (Leiden, Stevenshof niet ver van Voorschoten). En ik zoek eigenlijk meer mensen die iets gezien hebben, en zo ja, wat zag je.

  Edwin

 9. Paula van Roekel zegt

  Iets over half elf zaterdagavond zat ik in de tuin en dacht een brandend vliegtuig te zien, het leek namelijk een brandend voorwerp met daarboven nog iets donkers (zwart???) Het voorwerp leek eerst groter te worden, het leek te vlammen en werd daarna minder groot. Het kwam van noordwest en ging richting noord. het werdt steeds kleiner, tot het nog maar een stipje was…. en toen leek het wel een zwart stipje. Dit was te hoogte van Dieren. Ik vond het erg bijzonder dit te zien en vermoed dat dit ook de vuurbal was.

  Met vriendelijke groet Paula

 10. Paula van Roekel zegt

  Pardon….. het voorwerp bewoog zich van het zuidwesten naar het westen…. Het bewoog ongeveer zo snel als een vliegtuig….

  Vr. groet, Paula

 11. Ook wij hebben rond 23.00u een 'vuurbol' waargenomen. na een paar minuten doofde het weer en vervolgens was het een zwarte bol die ook zeer dichtbij leek te zijn gekomen. De richting veranderde ook constant. Foto's heb ik gemaakt maar zeer onduidelijk helaas, met flitser en zonder flitser veel zwart beeld. mocht ik een paar duidelijke tegekomen stuur ik die op!

  Overigens was dit te zien in Heerlen en niet voor het eerst…

 12. Heb hem ook gezien.

  Hij was groot… vlogen vonken vanaf, maar werd steeds kleiner en doofde op een gegeven moment.

 13. Deelen zegt

  Toen wij, zaterdag 5 juni in de tuin zaten, waren we de verjaardag van mijn dochter aan het vieren.En opeens zagen wij een grote vuurbol, interessant om te zien, dit was voor het eerst en waren erg benieuwd wat het was.

  deze was overigens gezien in nieuwerkerk aan den ijssel.Rond 23:00 uur ongeveer. Weet iemand wat dit dan precies was?

 14. "Weet iemand wat dit dan precies was?" Yep, een vuurbol is niets anders dan een klein stukje steen dat uit de ruimte komt en vervolgens door de dampkring vliegt en dan 'verbrand'. Het is niet helemaal letterlijk verbranden, maar is wel een aardig beeld van wat er gebeurt. Er kan een stuk steen overblijven en op aarde terechtkomen en dat heet dan een meteoriet.

 15. Anoniem zegt

  ik heb het ook gezien in nieuwerkerk aan den ijssel maar ik hoorde ook tegerlijkertijd het geluid van ee nvliegtuig

 16. Gisteren (5 juli) rond middernacht, of iets later

  Ik was net uitgesproken over een goede schoolvriend, Andre Buis, die ik lang niet had gezien en waarvan ik onlangs hoorde dat hij is overleden… toen een prachtige vallende ster zichtbaar werd (niet de enige gisteren… wel de grooste). Emotioneel moment.

  Vanavond rond 23.45 weer een paar.

 17. Had destijds ook vuurbollen gezien, toen ik in mijn tuin zat. Dit was rond 23.30 en er kwam er 1 in de verte voorbij. Vervolgens 2 achter elkaar met de snelheid van n vliegtuig,rond in vorm en oranje/geel gekleurd/flikkerend. Dit was trouwens vanuit mijn tuin in Amsterdam-ijburg en ze kwamen vanuit t zuidwesten naar t zuiden.Helaas verdwenen ze door de flats, want ze bogen licht-schuin naar beneden.

  Ps. leuk om te lezen dat meerdere ze hebben gezien.

  Gr.Naima

 18. Ik heb zaterdag/zondagnacht 10 juli iets raars gezien. Ik was op de camping in Tienhoven (ZH) en het was ongeveer 0230 uur. Het waren ongeveer 9 bollen, geel gekleurd, die van oost naar west vlogen en op een gegeven moment afbogen naar het noorden. Daar verdwenen ze in een wolk. Ik was met meerdere mensen en die hebben het ook gezien.

  Hebben meer mensen dit gezien en weet iemand wat dit geweest kan zijn?

  Grt Cor

 19. Sorry, tik fout het was 01.30 uur.

 20. vast en zeker van die Thaise vuurbollen, een soort lampionnen van vloeipapier die door een kaars kunnen opstijgen.

 21. Kan ik me niet voorstellen, ze te snel en maakte echt een bijna haakse hoek naar rechts. Ze waren heel fel en gingen erg hoog.

 22. Ik heb zondagavond rond 23.30 uur een vuurbal waargenomen boven Franeker. Deze ging van noord naar zuid. Heb nog nooit zoiets eerder gezien. Heb een foto genomen, helaas niet echt heel duidelijk

 23. Ik heb vanavond om 23.15 eeb vuurbal gezien boven Zwolle van Zuid naar Noord. Ging sneller dan een vliegtuig en oranje van kleur. Wie nog meer?????

 24. Ik heb begin juni ook zo'n vuurbal gezien.

  Frapant was wel toen ik het later tegen mijn vader vertelde dat hij datzelfde verschijnsel ook had gezien op dat moment, maar dan in Frankrijk (tegen Spanje aan). Bijzonder dat je op zo'n moment naar precies hetzelfde kijkt met zo'n 1400 km afstand tussen elkaar.

 25. Ik zag net ook iets in de lucht, dacht eerst dat het vuurwerk was….

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: