26 mei 2020

een kosmische aquarel in de Zuiderkroon

Het stervormingsgebied rond R Coronae Australis

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft een schitterende foto gepubliceerd van het gebied rond de ster R Coronae Australis in het sterrenbeeld Zuiderkroon. Dit schitterende overzicht van het gebied rond de ster R Coronae Australis bestaat uit opnamen die zijn gemaakt met de Wide Field Imager (WFI) van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili). R Coronae Australis staat in het hart van een nabij stervormingsgebied en is omgeven door een subtiele blauwachtige reflectienevel die in een enorme stofwolk is ingebed. De afbeelding vertoont verrassende nieuwe details in dit indrukwekkende hemelgebied. De ster R Coronae Australis maakt deel uit van een van de meest nabije en spectaculaire stervormingsgebieden. Dit portret is vastgelegd met de Wide Field Imager (WFI) van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop op de La Silla-sterrenwacht in Chili. De afbeelding is samengesteld uit twaalf afzonderlijke opnamen, genomen door rood-, groen- en blauwfilters. De afbeelding toont een hemelgebied dat ongeveer zo breed is als de volle maan. In werkelijkheid is de nevel, die op een afstand van ongeveer 420 lichtjaar in het kleine sterrenbeeld Corona Australis (Zuiderkroon) staat, ongeveer vier lichtjaar groot. Het complex is genoemd naar de ster R Coronae Australis, die in het midden van de foto staat. Net als enkele andere sterren in dit gebied behoort deze tot de klasse van zeer jonge sterren die in helderheid vari

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.