4 oktober 2023

Zomergallerij: de Ringnevel in Lier vanuit Valthe

Zie hier de welbekende Ringnevel in het sterrenbeeld Lier, een planetaire nevel die nummertje 57 in Messier’s catalogus heeft. Door mij met m’n mobieltje eh… <droommodus uit> Paul Bakker gefotografeerd vanuit z’n sterrenwacht Carpe Noctem – ‘pluk de nacht’ in mijn Latijns woordenboek – in Valthe (Drenthe). Vier keer twee minuten duurden de opnames en dat heeft ‘ie vervolgens gestacked, zeg opgeteld, tot bovenstaande combinatie. In een eerdere opname van 12 x 4 minuten had hij een nevelfilter gebruikt, maar daarbij werd ook de centrale ster weggefilterd. Da’s bij deze opname niet gebeurd en dus is de centrale ster, bron van de planetaire nevel, goed te zien. Gebruikte telescoop is een 10 inch Meade ACF op F/10 op een Gemini 41 montering, waarbij gevolgd is met een off-axis guider en een sbig st-4 camera. Paul, mooi resultaat hoor, ik doe ’t niet na. 😀

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: