29 november 2023

Een mooie Perseïde boven Radio Kootwijk

Van lezer Roald (alias Pyropix) ontving ik deze mooie foto van een Perseïde boven het gebouw van Radio Kootwijk op de Veluwe, die hij gemaakt heeft in de nacht van 12/13 augustus 2010:

Credit: Roald/Pyropix

Recht boven Radio Kootwijk, welke radiozender zo’n beetje aan de basis heeft gestaan van de Nederlandse radiosterrenkunde – maar dit even geheel terzijde, ahum – zien we het bekende sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major). Als je de metoor, die vrij abrupt begint (vlakbij de ster νnu; UMa) en eindigt, doortrekt naar ‘boven’ dan zou je bij de kop van Perseus uitkomen en zou je kunnen vermoeden dat het om een Perseïde gaat. Roald schrijft in z’n begeleidende mail dat de meteoor ongeveer twee seconden duurde en toen plots ophield. Eh… is dat gewoon voor meteoren? Ik ken het verschijnsel in ieder geval niet.  Nou ja, in ieder geval is ’t een mooie foto hoor! 😀 Bron: Pyropix.

Share

Comments

 1. Het zou een aardscheerder kunnen zijn. Een meteor die net door de bovenste lagen van de atmosfeer schiet, even oplicht, en weer de ruimte induikt.

  • Mmmm, als het echt een aardscheerder zou zijn, dan zouden de vele ‘bewakingsobservatoria’ op Aarde, die potentiële aardscheerders in de gaten houden, dat toch wel gemeld hebben?

   • @Adrianus V,

    Dan moet die en wel groot genoeg zijn en al ontdekt zijn. Kleinere planetoïden vliegen grotendeels onontdekt rond.
    Ik kan me goed voorstellen dat een brokstuk van enkele (tientallen) meters doorsnede, die net even de dampkring raakt, een dergelijk kort en scherp afgebakend spoor trekt.

    [edit]Wolter dus ;)[/edit]

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: