Wat dacht je hier van: 2x een tornado van vuur!

Wowie, d’r zijn van die dingen die je blijven verbazen. Ik kwam deze video tegen van een bosbrand op 27 augustus j.l. ergens bij het plaatsje Pohakuloa op Hawaï. Tijdens die brand ontstond een soort van tornado, een mini-versie tenminste, die compleet uit vuur bestond! 😯 Kijk zelf maar:

Of het nou toeval is of niet, maar een paar dagen eerder had ook Phil Plait een video van zo’n vuur-tornado, die ergens in Brazilië woedde:

Oeps, is dat een nieuwe rage onder de tornado’s vanwege de klimaatverandering? Bron voor die eerste vuur-tornado: Darker View en voor de tweede: Bad Astronomy.

Botsende clusters van sterrenstelsels leveren radiohalo’s op

Abell 1758. Credit: X-ray (NASA/CXC/SAO/M.Markevitch); Radio (TIFR/GMRTSAO/INAF/R.Cassano, S.Giacintucci); Optical (DSS)


In een samenwerking tussen de röntgensatelliet Chandra en de Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) in India zijn 32 clusters van sterrenstelsels onderzocht en de uitkomst daarvan is dat botsende clusters enorme radiohalo’s blijken te produceren. Op de afbeelding hiernaast zie je twee op elkaar botsende clusters, samen Abell 1758 genaamd, 3,2 miljard lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Jachthonden (Canis Venatici). Door de botsing zorgen ultrasnelle energierijke deeltjes en magnetische velden ervoor dat enorme halo’s worden geproduceerd, die je op de afbeelding als de rode vlekken ziet en die in radiolicht stralen. De blauwe gebieden zijn zeer hete gaswolken in de cluster, die röntgenlicht uitzenden. De witte gebieden zijn optische gebieden, verkregen met de Digitized Sky Survey. Wat je op de foto ziet is nog maar een gedeelte van Abell 1758, het noordelijke gedeelte om precies te zijn, en de afmetingen ervan zijn 12 miljoen lichtjaar. Twaalf miljoen lichtjaar, dat is gigantisch groot. Niet voor niets dat clusters van sterrenstelsels de allergrootste gravitationeel gebonden objecten in het heelal zijn. Bron: Chandra.

Stukje maansteen kopen? Het kan!!

Credit: Taschen

Beetje uitgekeken op je collectie meteorieten en wil je écht iets bijzonders in je verzameling ruimtewaren? Dan is er een mooie tijd aangebroken, want uitgeverij Taschen heeft twaalf stukjes maansteen in de aanbieding. Het gaat om de Lunar Rock Edition, die bestaat uit twaalf uiterst zeldzame maanmeteorieten [1]En uit de luxe editie van Moonfire!. Huh? Maanmeteorieten? Yep, meteorieten afkomstig van onze eigen Maan, teruggevonden op Aarde. Op de Maan knalt een planetoïde of zo in de grond, het lunaire inslagmateriaal komt in de ruimte terecht en na x miljoen jaar valt dat weer op Aarde, simpel. De Australische topontwerper Marc Newson heeft ’t dozijn brokken in een mooi doosje gestopt. Geïnteresseerd? Het kleinste steentje (1,4 gram) kost € 60.000,- de grootste (348 gram) mag je voor € 480.000,- hebben. Mmmm, ik ga Sinterklaas eens lief aankijken. En als ‘ie nee zegt dan koop ik gewoon een horloge met echt maanstof. Bron: NRC Weekblad, 28 aug.

References[+]

References
1 En uit de luxe editie van Moonfire!

Een mooie Perseïde boven Radio Kootwijk

Van lezer Roald (alias Pyropix) ontving ik deze mooie foto van een Perseïde boven het gebouw van Radio Kootwijk op de Veluwe, die hij gemaakt heeft in de nacht van 12/13 augustus 2010:

Credit: Roald/Pyropix

Recht boven Radio Kootwijk, welke radiozender zo’n beetje aan de basis heeft gestaan van de Nederlandse radiosterrenkunde – maar dit even geheel terzijde, ahum – zien we het bekende sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major). Als je de metoor, die vrij abrupt begint (vlakbij de ster νnu; UMa) en eindigt, doortrekt naar ‘boven’ dan zou je bij de kop van Perseus uitkomen en zou je kunnen vermoeden dat het om een Perseïde gaat. Roald schrijft in z’n begeleidende mail dat de meteoor ongeveer twee seconden duurde en toen plots ophield. Eh… is dat gewoon voor meteoren? Ik ken het verschijnsel in ieder geval niet.  Nou ja, in ieder geval is ’t een mooie foto hoor! 😀 Bron: Pyropix.

NASA zet historische foto’s op Flickr

De NASA op Flickr. Credits: NASA.

De NASA heeft foto’s uit z’n archieven gehaald en die op de bekende foto-website Flickr gezet. In drie ‘compilaties’ die bij elkaar The Commons worden genoemd kan iedereen historische foto’s bekijken en daar eventueel commentaar bij geven. In de compilatie ‘building NASA’ zijn 44 foto’s te vinden, die laten zien hoe gebouwen van de NASA en van verbonden instituten letterlijk uit de grond zijn gerezen. Dan hebben we het over gebouwen die soms ouder zijn dan de NASA zelf, zoals deze foto van de bouw van  de hangar van het Ames Research Center in 1931. De gallerij ‘launch/takeoff’ zijn 104 foto’s te vinden van historische lanceringen, zoals die van de Bumper-2, de allereerste lancering vanaf Cape Canaveral in Florida. En tenslotte staan er 32 foto’s in de gallerij ‘NASA Center Namesakes’, waarin portretten te vinden zijn van de ‘founding fathers’ van de NASA, de mannen die de NASA groot hebben gemaakt. Eh… helaas, geen dames onder de vaders. Afijn, geïnteresseerd in dit historische foto-archief, dat ongetwijfeld in aantal foto’s nog zal aandikken, dan ga je naar NASA on The Commons’ photostream. Bron: NASA.

Video: Nieuws uit de ruimte

En daar is ‘ie weer: de wekelijkse video van Nieuws uit de ruimte, gepresenteerd door David Waters. Miles O’Brien is geloof ik op vakantie, dus Waters neemt ’t net als vorige week even van hem over. Onderwerpen in deze aflevering o.a. de AMS-02, waar ik gisteren nog over schreef, de voorbereidingen op de laatste vlucht van de Discovery met STS-133, de ruimtewandeling van ISS-astronauten om het koelsysteem te repareren en herinneringen aan de Marslander Viking.

Bron: Spaceflight Now.

De AMS-02, lading van de laatste Shuttlevlucht, is er klaar voor

De AMS-02 arriveert bij Kennedy Space Center. Credit: CERN

De loodzware Alpha Magnetic Spectrometer – welgeteld 6731 kg op de keukenweegschaal – is deze week aangekomen op het Kennedy Space Center (KSC) in Florida. De bedoeling is dat ’t gevaarte volgend jaar februari met de allerlaatste Shuttlevlucht, missie STS-134 van de Endeavour, naar het ISS wordt gebracht en daar als module aan vastgemaakt wordt. Met de AMS wil men onderzoek doen aan kosmische straling, afkomstig van supernovae en de kern van ons Melkwegstelsel en daarmee wil men meer te weten komen over donkere materie en antimaterie. Niet voor niets dat men spreekt van de Antimatter Hunter. De AMS is de allereerste magnetische spectrometer die in de ruimte zal werken, met een magnetisch veld dat 4000 keer sterker is dan dat van de Aarde. 😯 Men spreekt van de AMS-02, omdat een prototype ervan in 1998 al de ruimte in is gebracht door de Discovery met STS-91. Komende weken wordt de AMS nog uitvoerig getest in de cleanrooms van KSC en daarna gaat ‘ie de laadruimte van de Endeavour in. Omdat de AMS op zoek gaat naar deeltjes van donkere materie en antimaterie zijn niet alleen sterrenkundigen verheugd op het kolossale instrument, maar ook natuurkundigen. Zij tellen allemaal af naar 26 februari 2011, voor wanneer de lancering van Endeavour’s laatste vlucht – dé allerlaatste shuttlevlucht – geboekt staat. Ik doe mee! 🙂 Bron: ESA.

Video: de ontdekking van planetoïden

Op dit moment zijn ongeveer een half miljoen planetoïden bekend, rotsblokken in de ruimte die in grootte variëren van enkele kilometers tot wel duizend kilometer (da’s Ceres, de eerste ontdekte planetoïde). De meeste van die half miljoen werden na 1980 ontdekt en daarover hebben ze deze zeer interessante video gemaakt, waarin die ontdekking visueel gemaakt wordt. De blauwe stip die om de Zon draait is de Aarde, nieuwe planetoïden zijn wit, planetoïden die bíj de Aarde kunnen komen zijn rood (oeps!), geel die de Aarde kunnen naderen (max. 1,3 AE) [1]1 Astronomische Eenheid is de afstand tussen Aarde en Zon, 149 miljoen km. en groen de ‘veilige’ planetoïden. In ’t begin lijkt de video nogal saai, maar wacht tot het einde!

Merk op dat de meeste planetoïden ontdekt worden in het hemelgebied recht tegenover de Zon. Da’s logisch natuurlijk, want dat gebied is het meest donker en de planetoïden worden daar vol door de Zon beschenen, dus de kans op ontdekking is dan het grootst. De stortvloed aan ontdekkingen in 2010 is te danken aan de waarnemingen van NASA’s WISE satelliet, die op 12 januari j.l. z’n eerste exemplaar te pakken kreeg, gevolgd door véle anderen. De video doet je wel enigzins beangstigen door die vele rode stippen in de animatie! 🙁 Bron: Dynamics of Cats.

References[+]

References
1 1 Astronomische Eenheid is de afstand tussen Aarde en Zon, 149 miljoen km.

Video: een kijkje op de kots-afdeling van de NASA

In een hoogst vermakelijke video neemt astronaut Mike Massimino ons mee naar de Advanced Water Recovery Systems Development Facility van NASA’s Johnson Space Center, alwaar ze proeven doen om kots te maken. 😯 Yep, kunstkots om het maar te zeggen, want er wordt niemand dronken gevoerd om echt spul te produceren. Ze maken het kots om kotszakken te fabriceren en testen die 100% bestand zijn tegen de omstandigheden de ruimte. Astronauten willen na een lancering en vervolgens een gewichtsloze toestand nog wel eens over hun nek gaan en dan wil je geen lekke kotszakken, waardoor geurende, kleine stukjes kots gaan rondzweven in het ISS. Afijn ruik eh… kijk zelf maar:

Heerlijk is trouwens het antwoord van scheikundige Nik Adam als Massimino hem vraagt of hij ooit gedacht heeft dat hij kots zou gaan maken voor de NASA. ‘Nee dat niet’, zegt Adam, ‘normaal werken we hier aan urine!’ Ja, ook die afdeling hebben we al eens eerder gezien. 😀 Bron: Cosmic Log.