23 september 2023

Huygens weer van start met lezing over zoektocht naar Tweede Aarde

De speurtocht naar een Tweede Aarde. Credit: NASA

Na een lange zomerstop gaat morgenavond sterrenvereniging Christiaan Huygens, mijn cluppie op astrogebied voor de niet-intimi onder de geachte lezers, weer van start. Des zomers is het met de lange dagen en korte nachten, die nooit echt donker willen worden, slecht hobby’en in de sterrenkunde, vandaar die pauze. Morgen (vrijdag 3 sept.) start het seizoen met een lezing van drs. Klaas-Jan Mook over de zoektocht die ondernomen wordt naar de ’tweede aarde’. Die lezing richt zich op een drietal onderdelen: 1) een omschrijving van de huidige technische mogelijkheden om exoplaneten te kunnen waarnemen, en een schets van de in ontwikkeling zijnde methodes. 2) Een beschrijving van een aantal bekende exoplaneten en een uitvoerige inventarisatie van diverse klassen van planeten die momenteel weliswaar nog niet zijn aangetoond, maar fysisch gezien waarschijnlijk wel zullen bestaan en zeer binnenkort kunnen worden ontdekt. 3) Een verhandeling omtrent de omstandigheden die zullen heersen op aardachtige planeten, gelet op de waarschijnlijke invloeden die uitgaan van massa, ster, positie in het melkwegstelsel etc..Hierbij wordt ook ingegaan op de kans op het voorkomen van buitenaards leven op deze planeten, en de mogelijkheden om dit dan ook vanaf de Aarde daadwerkelijk aan te tonen. En dat alles morgenavond bij Huygens. De zaal is open om 20.00 uur en 20.30 uur begint de lezing.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: