Op vrijdag 6 november j.l. werd een onbeduidend sterretje van de 16e magnitude in het sterrenbeeld Walvis bedekt door de dwergplaneet Eris. In een smalle strook in Zuid-Amerika was die bedekking (‘occultatie’ officiëel) te zien. De afstand tussen aarde en Eris bedroeg toen 96,6 Astronomische Eenheden, da’s ruim 14 miljard km. Die ster in Walvis – ik ben er nog niet achter gekomen wélke ster dat precies was – zal op enkele lichtjaren afstand staan, da’s tientallen biljoenen km! Het idee heb ik even, hoogst wetenschappelijk, geschetst:
Allemaal niet in verhouding uiteraard, maar het gaat even om ’t idee. Waar het mij nou even om gaat is dat die ‘eclips’, zoals ik ’t maar even noem en met welk verschijnsel het ook vergelijkbaar is, gefilmd is. Hier de beelden:
Op basis van deze waarnemingen heeft men de grootte van Eris een stuk naar beneden bijgesteld en de uitkomst is dat Eris en Pluto, de bekendste dwergplaneet én voormalig planeet, nagenoeg gelijk in diameter zijn. Bron: Universe Today.
De positie van Eris kan berekend worden via
Minor Planet Center's Minor Planet Ephemeris Service
(http://scully.cfa.harvard.edu/~cgi/MPEph2).
Uitgaande van een locatie op de grens van Chili en Peru (70 graden westerlengte en 18.3 graden zuiderbreedte) viel de positie van Eris op 6-11-2011 om 2 uur UT samen met de ster USNO-B1.0 0856-0014924. Inderdaad een sterretje van de 16e magnitude in rood licht. Positie (2000,0) 01h39m09.87s -04g21m11.8s. In het Youtube filmpje is Noord niet boven, maar aan de rechterkant! Dat blijkt na inspectie met het onvolprezen gratis planetariumprogramma Cartes du Ciel.
Enne, dat sterretje in de Walvis staat natuurlijk niet op enkele lichtjaren, maar op honderden of duizenden lichtjaren…
Bedankt voor de info! Knap dat je die naam van de ster gevonden hebt. Wat de afstand is weet ik nog steeds niet, maar het zou natuurlijk ook enkele tientallen lichtjaren kunnen zijn. "Enkele lichtjaren" zoals ik zei was inderdaad te weinig, als je weet dat Proxima Centauri op 4,3 lichtjaar afstand staat.