21 januari 2021

De clip van de eclips van Eris

Op vrijdag 6 november j.l. werd een onbeduidend sterretje van de 16e magnitude in het sterrenbeeld Walvis bedekt door de dwergplaneet Eris. In een smalle strook in Zuid-Amerika was die bedekking (‘occultatie’ offici

Comments

 1. Fabricius zegt

  De positie van Eris kan berekend worden via

  Minor Planet Center's Minor Planet Ephemeris Service

  (http://scully.cfa.harvard.edu/~cgi/MPEph2).
  Uitgaande van een locatie op de grens van Chili en Peru (70 graden westerlengte en 18.3 graden zuiderbreedte) viel de positie van Eris op 6-11-2011 om 2 uur UT samen met de ster USNO-B1.0 0856-0014924. Inderdaad een sterretje van de 16e magnitude in rood licht. Positie (2000,0) 01h39m09.87s -04g21m11.8s. In het Youtube filmpje is Noord niet boven, maar aan de rechterkant! Dat blijkt na inspectie met het onvolprezen gratis planetariumprogramma Cartes du Ciel.

 2. Fabricius zegt

  Enne, dat sterretje in de Walvis staat natuurlijk niet op enkele lichtjaren, maar op honderden of duizenden lichtjaren…

 3. Bedankt voor de info! Knap dat je die naam van de ster gevonden hebt. Wat de afstand is weet ik nog steeds niet, maar het zou natuurlijk ook enkele tientallen lichtjaren kunnen zijn. "Enkele lichtjaren" zoals ik zei was inderdaad te weinig, als je weet dat Proxima Centauri op 4,3 lichtjaar afstand staat.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: