3 maart 2024

10 januari 2011: Wereldpremière van de Hubblefoto van Hanny’s Voorwerp

Tatataratááá: op maandag 10 januari 2011 zal op de 217e bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) in Seattle de foto die de Hubble ruimtetelescoop gemaakt heeft van Hanny’s Voorwerp en het nabije sterrenstelsel IC 2497 voor het eerst gepresenteerd worden. Die wereldpremiére is om 21.45 uur Nederlandse tijd en niemand minder dan Hanny van Arkel herself zal daarbij aanwezig zijn! Wat zeg je, ik jaloers? Welnee. 😉 Voor degenen die zich afvragen wat Hanny’s Voorwerp precies is – kennelijk de afgelopen drie jaar onder een steen liggend – hier een foto van die mysterieuze gaswolk in de ruimte, zoals gefotografeerd door de WIYN Telescoop. Lees ook m’n dossier erover, dan ben je weer helemaal bij.

Credit: Kitt Peak National Observatory/Galaxy Zoo

Als ik het allemaal goed heb begrepen heeft de Hubble met een aantal instrumenten – de STIS, ACS en WFC3 [1]Space Telescope Imaging Spectrograph, Advanced Camera for Surveys en de Wide Field Camera 3 respectievelijk – tussen 22 februari en 19 juni 2010 in totaal 6,5 uren naar Hanny’s Voorwerp en IC 2497 gekeken. Ik ben benieuwd wat de foto ons zal laten zien. Die bijeenkomsten van de AAS, die ieder half jaar worden gehouden (een zomer- en wintereditie), zijn overigens sowieso leuke meetings, waar het laatste nieuws op astronomisch gebied gebracht wordt. De persconferenties en Q&A bijeenkomsten zijn online te volgen en tegen die tijd zal ik jullie wel wat linkjes daarheen geven. Dit zal zo’n beetje de laatste Astroblog van dit jaar zijn. Straks gaan we naar vrienden in de buurt om de laatste uurtjes van 2010 door te brengen. Kortom, een fijne jaarwisseling allemaal! Bron: Hanny’s Voorwerp en Galaxy Zoo Blog.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Space Telescope Imaging Spectrograph, Advanced Camera for Surveys en de Wide Field Camera 3 respectievelijk

Comments

  1. Thanks Arie! 😉

    En gelukkig Nieuwjaar alvast!

  2. Graag gedaan hoor. Hanny, je bent net terug uit Berlijn en volgende week vlieg je alweer naar Seattle. Wowie, drukke dagen voor je. Jij ook alvast een gelukkig Nieuwjaar!

  3. hmmm, In dat geval zijn we samen…eh..NIET JALOERS….ha…ha..!!

    enne bij deze…ook mede namens de "assistent astro-blogger" een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Speak Your Mind

*