21 juli 2024

Een overzicht van de commerciële ruimtevaart

Credit: NASA

2011 wordt het jaar van de commerciële ruimtevaart. Tenminste, da’s de voorspelling die velen durven te wagen en die ik vandaag ook nog eens in NRC-Handelsblad tegenkwam als één van de zes onderwerpen, welke je in 2011 in de gaten moet houden. Ik heb even op een rijtje gezet welke belangrijkste spelers er op het terrein van de commerciële ruimtevaart zijn en wat hun product precies is. Een vééél langere lijst met vééél meer spelers is in de bron te vinden.

BedrijfEigenaar/oprichterRuimtevoertuigJaar ingebruiknameFoto
Armadillo AerospaceJohn Carmack (id Software)Black ArmadilloGeen informatie
Bigelow AerospaceRobert BigelowRaket Genesis I en II, ruimtestations Sundancer, BA-330 en BA-2100De raketten zijn in 2006 en 2007 gelanceerd, de ruimtestations zijn gepland voor 2014 en verder.
Blue OriginJeff Bezos (Amazon)New Shepard capsuleOnbemand in 2011, bemand in 2012
Orbital Sciences Corporation David Thompson, Bruce Ferguson en Scott WebsterCygnus capsule en Taurus II raketMet NASA's Commercial Orbital Transportation Services (COTS) moeten tot 2016 8 vluchten naar het ISS worden verzorgd. Eerste proefvlucht van de Taurus mei of juni 2011.
Space AdventuresEric C. AndersonM-55X / C21 ruimtevliegtuigGeen informatie
SpaceXElon MuskFalcon 9 + Dragon CapsuleProefvluchten in 2010. Met NASA's Commercial Orbital Transportation Services (COTS) moeten tot 2015 12 vluchten naar het ISS worden verzorgd.
Virgin GalacticRichard BransonSpaceshipTwo VSS Enterprise2011
XCORJeff GreasonLynx ruimtevliegtuigMen zou in 2010 starten met testvluchten, maar da's nog niet gebeurd.

Zoals je ziet mis ik hier en daar informatie over de beoogde ingebruikname van de ruimtevaartuigen. Wie ’t weet mag het zeggen. Bron: Wikipedia.

Share

Speak Your Mind

*