21 mei 2019

Nog wat jubilea: Ham en Apollo 14

De NASA herdenkt wat af de laatste week: op rampengebied herdachten ze afgelopen week de Apollo 1 (44 jaar geleden) en Challenger (25 jaar geleden), vandaag herdenken ze de ramp met de Columbia (8 jaar geleden). Er vallen gelukkig ook vrolijker gebeurtenissen te herdenken, want gisteren was het vijftig jaar geleden dat Ham werd gelanceerd en veertig jaar geleden dat de Apollo 14 werd gelanceerd. Ehhh…. Ham gelanceerd? Astronaut Ham? Nee, bijna goed. Meer Aponaut Ham. Ham was namelijk de driejarige chimpansee, die op 31 januari 1961 aan boord van de Mercury-Redstone 2 (MR-2) werd gelanceerd. De suborbitale vlucht van Ham duurde 16 minuten en 39 seconden en hiermee werd de weg geplaveid voor de eerste suborbitale vlucht met een Amerikaan, Alan Shepard

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.