6 maart 2021

Vanavond vuurbol boven Nederland verschenen

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Diverse waarnemers maken melding van een vuurbol, een heldere meteoor, die vanavond – zondag 20 februari 2011 – boven Nederland te zien was. De vuurbol verscheen om ongeveer 21.05 uur, ging ruwweg van noord naar zuid en duurde een seconde of vijf. Er was een nalichtend spoor, waarin enkele oplichtende fragmenten te zien waren. M’n dochter Eline zag de vuurbol vanuit haar slaapkamerraam. Ze kwam het mij direct melden. Even naspeuren op Twitter leerde direct dat vele andere mensen de vuurbol hebben gezien. Zodra er foto’s bekend zijn zal ik ze hier plaatsen. Tot die tijd even een ‘oude’ vuurbol op de foto, welke op 13 oktober 2009 verscheen. Een dossier van vuurbollen die in Nederland de laatste jaren te zien zijn geweest is hier te vinden.

Comments

 1. Anoniem zegt

  Adrianus, ik wil even wachten met foto's versturen. Straks hebben we uitsluitsel… hoop ik.

 2. Anoniem zegt

  De kenner wist niet zeker wat het precies is en heeft foto's naar een prof van Nasa gestuurd. Hij vertelde dat de smeltkorst die er omheen zit ontstaat door hoge temperaturen door de wrijving in de dampkring. Verder vertelde hij dat het niet de meteoriet is die op 20 februari 2011 gevallen is. Dit had iets met een hellingshoek te maken.

  • OK, als een NASA-deskundige dat zegt wordt het alleen maar interessant. Weet die man trouwens de hellingshoek waaronder de meteoriet van 20 februari j.l. is gevallen? Het kan inderdaad een meteoriet zijn van een vorige vuurbol die Nederland heeft 'geteisterd'. Zie mijn lijstje met meerdere kandidaten. Je maakt mij trouwens wel nieuwsgierig om die foto hier te plaatsen. Kan je 'm opsturen?

 3. Anoniem zegt

  Ik wil even wachten met foto's versturen. Die man (niet van Nasa) heeft me uitgelegd wat het protocol is waarnaar gehandeld word op het moment dat daadwerkelijk vastgesteld wordt dat het om een meteoriet gaat. Mocht er een mediacircus ontstaan, dan wil ik daarover zelf de regie houden.

 4. Ok, helder.

 5. Op facebook net een filmpje gezien van een kennis in Engeland met een camera in zijn auto (professioneel spul voor de politie)

  Hier is ook heel kort een redelijke vuurbol op te zien, was van 7 maart..

  Moet even kijken hoe ik dit filmpje ook hier kan linken… Facebook deelt niet alles..

 6. Ik zit ook op Facebook (Arie Nouwen). Misschien kan je mij die kennis z'n facebook doorgeven en dan kan ik het filmpje wellicht 'embedden'.

 7. Fabricius zegt

  Nog 'ns even goed naar deze thread gekeken… X heeft dus blijkbaar het mysterieuze ijzeren brokje aan Anoniem gegeven. Zo horen we er noooooit meer wat van. Jammer, het leek zo spannend.

 8. Anoniem zegt

  Spannend?

  Ik wacht op antwoord en dat heb ik nog steeds niet gekregen. Het KNMI heeft niet gereageerd. Een docent van de HTS heeft me geadviseerd het blokje in te pakken in lood, want hij zegt, stel dat het radio-actief is. Bij de brandweer zijn ze niet bereid het ding onder een geigerteller te houden (bang voor contaminatie).

  Nasa reageert niet. Esa gaf aan dat zij gespecialiseerd zijn in technische toepassingen m.b.t. ruimtevaart. Daar kon ik dus niet met mijn vraag terecht. (de telefoniste probeerde me eerst door te verbinden met de afdeling pr, en daarna met een of ander museum)

  Wat een frustrerend gedoe zeg. Jammer dat je hem niet gewoon terug kunt gooien. Nou ja, het blokje eet geen brood, dus daar ligt ie dan… Het heeft me nu al een paar tientjes aan telefoonkosten gekost en ik heb nog steeds geen antwoord. Hij gaat nu even de spreekwoordelijk koelkast in.

 9. Hallo Anoniem, meteorieten zijn niet radio-actief hoor. Tenminste, niet radio-actiever dan bijvoorbeeld een kiezelsteen die in je tuin ligt.

 10. Fabricius zegt

  @Anoniem

  Bij KNMI, brandweer, HTS-docenten en ESA moet je dus niet zijn om zinnige informatie over meteorieten te krijgen…

  Zoek eerst eens op internet.

  Identificeren en classificeren van meteorieten:
  http://www.imo.net/fireball/meteorites http://nineplanets.org/meteorites.html (foto's)

  Melding doen:
  http://www.dmsweb.org (Dutch Meteor society)

  of
  http://meteoriticalsociety.org/simple_template.cf
  of
  http://www.imo.net/fireball/report
  Als je denkt dat-ie van Mars komt:
  http://www2.jpl.nasa.gov/snc/

  • LOL 😀 Fabricius, ik moest je reactie nog wel uit m'n spambox halen, want door die vele links erin dacht m'n spamfilter Akismet dat 'ie van doen had met echte spam.

 11. Anoniem zegt

  thanks! 😀

 12. in de nacht van zaterdag 19 maart op zondag 20 maart 2011 even na 03:00uur zag ik een vuurbal met een staart eraan schuin naar beneden vallen. Zijn er meer mensen die dit hebben gezien?

 13. Petra, gisteravond om een uur of 20:00 heb ik er 1 gezien. Deze was wel een halve minuut te bewonderen…heel apart.

  Vanuit zevenhuizen kwam ie vanuit het westen richting oost .

 14. Kariem zegt

  Het hele bejaardenhuis van mijn oma heeft de meteoriet gezien en ze begonnen vreemd te praten: Zag je dat gisteravond, die vuurbal? Ja ik zag hem! hij was groot! Wat zou dat kunnen zijn?! toen vroeg ik wat er aan de hand was en ze begonnen hetzelfde te vertellen! Maar ze hadden niet gedacht dat het een meteoriet zou zijn.

 15. Zojuist een gezien ( precieze tijd 22:56 15-08-2011 ) boven Nijmegen. Richting ZW naar het NO.

  Ongeveer een seconde of 4 en toen verdween hij over het dak van de achtertuin naar de voortuin.

  Niet zo helder als hierboven op de foto maar wel prachtig om te zien.

  M.v.g.

  Patrick.

 16. Ik heb hem inderdaad gezien, in Oss op dezelfde tijdstip. Mijn vrouw ook.

  Aanstaandjagend !!! Zag ook zo groot uit. Kan zijn door de vuur dat het zo groot leek.

  Ging naar zuiden en duurde secunde of drie, vier.

 17. heey mooi die vuurbal maar jammergoenoeg verbrand ie voor dat ie bij de grond is ik zag er ook een zaterdag de 6e van aug heel mooi

 18. heb er gister een gezien in dieren om omstreeks 23.00 uur hij kwam uit het noorden richting zuid-oost was eerst wit van kleur daarna rood je zag de rook er van af komen vervolgens werd hij blauw en verdween achter de horizon

 19. Mohammad zegt

  Grote vuurbol gezien boven Almere rond 19:30-19:35… het flikkerde heftig en had een rood-oranje kleur. Het bewoog langzaam en leek dichtbij te bevinden.

 20. Hoi Mohammad, bedankt voor je melding. Vuurbollen duren enkele seconden en dan is het voorbij, Af en toe wil er nog wel een nalichtend spoor zijn, dat minuten lang kan blijven hangen (soms zelfs nog langer). Jij zegt dat 'ie langzaam bewoog, dus ik denk niet dat er sprake is van een vuurbol. Ik probeer op Twitter te kijken of er meer meldingen zijn, maar Twitter lijkt een tikkie lam geslagen te zijn.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: