14 december 2018

Nieuw soort supernova ontdekt: groot, groter, grootst

Voorbeelden van de nieuwe soort supernovae

Sterrenkundigen van het California Institute of Technology (Caltech) zijn er in geslaagd om een nieuw soort supernova te ontdekken, een explosie van een ster die ongeveer tien keer zo helder wordt als de bekende soorten supernovae. De sterrenkundigen, die afgelopen donderdag hierover een artikel in het wetenschappelijke vakblad Nature publiceerden en die onder leiding staan van Robert Quimby, kwamen de nieuwe soort op het spoor door waarnemingen aan zes van dergelijke supernovae. Eentje daarvan was in 2007 door Quimby zelf al gezien, de allerhelderste supernova ooit waargenomen, SN 2005ap heette het monster, die 100 miljard keer zo helder als de zon was en 300 keer zo helder als ‘normale’ supernovae.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.