23 september 2018

Meteorenzwerm Geminiden wordt flink verstoord door de Maan

De radiant van de Geminiden ligt in het sterrenbeeld Tweelingen, bij de ster Castor

De meteorenzwerm van de Geminiden is actief tussen 7 en 17 december. Het maximum van deze actieve zwerm wordt dit jaar op woensdag 14 december verwacht, volgens de Sterrengids om ongeveer 19.00 uur en volgens Hemel.waarnemen rond 16.00 uur. Kies zelf maar uit welke je het beste uitkomt. 🙂 Bij ideale omstandigheden kan je tijdens dat maximum wel 120 meteoren – in de volksmond vallende sterren genoemd – per uur waarnemen, dat wil zeggen als er een donkere hemel is en de radiant recht boven je in het ‘zenit’ staat. Maar ideaal is het volgende week zeker niet, want de maan stoort flink. Op het moment van het maximum staat de radiant – het punt aan de hemel waar de Geminiden vandaan lijken te komen, vlakbij de ster Castor,

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.