24 september 2023

Voorspelde terugval Phobos-Grunt: 14 januari in… Afghanistan

Phobos-Grunt valt waarschijnlijk 14 januari terug boven Afghanistan. Credit: Roscosmos

De Russische sonde Phobos-Grunt, die sinds z’n lancering op 9 november j.l. in een onbedoelde en onbestuurbare baan om de aarde is terechtgekomen, zal volgens de laatste voorspellingen op 14 januari 2012 terug vallen in de atmosfeer en onderdelen van de sonde die de barre tocht door de dampkring weten te overleven kunnen dan terechtkomen ergens tussen 30,7 ° NB en 62,3 °OL. Oeps, da’s vlakbij de stad Mirabad in het zuidwesten van Afghanistan. Tsjonge, laat het nou uitgerekend in dát land terechtkomen. Heb je eerst te maken met bermbommen en zelfmoordacties, krijg je daarna nog eens een stuk van een ruimtesonde op je hoofd. De voorspelling van de terugval is niet door de eerste de beste bedacht, maar is afkomstig van het United States Strategic Command, dat de satellieten die boven ons hoofd zweven nauwkeurig in de gaten houdt. De Phobos-Grunt is de derde satelliet in korte tijd die terugvalt op aarde, nadat eerder de UARS en ROSAT satellieten terug op aarde vielen. Als we daar ook de derde trap van de Sojoez-raket bij optellen, die afgelopen zaterdag door de dampkring vloog – duidelijk zichtbaar boven West-Europa – dan zijn er dus al vier grote objecten die in korte tijd naar beneden storten. Gaat lekker daarboven. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Ik geloof eigenlijk niets van dit bericht. Volgens mijn een hoax van Ria Novosti (de enige vindbare bron van dit verhaal) of een andere niet zo slimme journalist. Je kunt nooit zo'n precieze berekening maken van de terugval, zo ver van te voren. US Strategic Command heeft dit bericht zelf niet bevestigd. Er kan zelfs een 'diepere' bedoeling achter dit bericht zitten, dat niets met baanberekening of ruimtevaart te maken heeft…

  2. Remco, ik geef je gelijk dat het neervallen van satellieten met veel onzekerheid gepaard gaat, zie de terugkomst van UARS en ROSAT, die pas op het laatste moment kon worden voorspelt. Maar Ria Novosti is toch een gerespecteerd persbureau – dacht ik – die dat soort hoaxen toch niet zullen verspreiden? Of zal er iets van politiek of zo achter zitten? Mmmmm, is Afghanistan geen voormalige 'provincie' van Rusland? Hetzelfde persbureau had eerder al voorspelt dat de sonde tussen 6 en 19 januari terug zal vallen: http://en.rian.ru/science/20111216/170300536.html. Het blijven natuurlijk maar voorspellingen, hetgeen niets zegt over de betrouwbaarheid ervan.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: