23 juli 2024

Slaapmutsje

Mars 8 Maart 2011 21 45 uur

Het is al rijkelijk laat en eigenlijk barst ik van de slaap maar toch mot en zal ik nog effe

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Een fraai Marsplaatje, mag ik wel stellen. Klopt het nou dat je dus eigenlijk 6x Barlow hebt gebruikt? Dat programma van S&T, staat dat ergens ter download? Handige tool denk ik voor menig lezer, die zelf ook af en toe de rode planeet fotografeert,

 2. Inderdaad een fraai plaatje van Mars. Gisteravond dacht ik er even aan om ook te gaan doen, maar ik was al (te) laat omdat ik de bewolking langszaam zag opkomen en bij mij duurt het opstellen zelf al zo'n 3 kwartier.

  Ik wist niet dat het mogelijk was om 2 barlows achter elkaar te plaatsen. Zal een heel lang 'treintje' tussen de telescoop en webcam geweest zijn. Des te knapper dat het zo mooi gelukt is.

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan…..Ja, dat "barlowlens-treintje" is inderdaad bijkans lang genoeg om "over heen te polsstokhoogspringen"..ha…ha… overigens lijkt mij dat "treintje spelen met barlowlenzen" minder gunstig is dan gewoon het gebruiken van één 4 of 5x Barlow. Maar het resultaat van het experiment valt mij op zich niet tegen…….de bedoeling van dit geintje is om het marsbeeldje net effe over iets meer pixels te verspreiden en zo de afbeeldingskwaliteit te verbeteren…..er zweeft ergens een formule'tje rond waarmee je kunt uitrekenen wat voor jouw telescoop de beste barlowlens is om je brandpuntsafstand kunztmatig naar de meest optimale lengte….eh… te verlengen om zo de meest gunstige afbeeldingsgrootte te verkrijgen ten opzichte van de pixelgrootte van het webcamchippie. Oh..enne…Arie…ik zal dit link naar dat S&T Marsprogramma'tje effe opsnorren!!

 4. En Jan, komt de verbeterde versie van jouw Mars-foto er nog op te staan?

 5. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan. Ik vanmiddag naar Arie om naar de nieuw cavia's (ah,,gossie!!) te kijken en dan gaan we dat (hopelijk) ook effe regelen, samen met de verwijzing naar die S&T Mars preview site……enne…om toch maar effe de wellicht iets te hooggespannen verwachtingen methaan maar weer de kop in te drukken…….zo veel beter is die "verbeterde versie" nou ook weer niet hoor……één en ander valt zoals altijd bij deze tak van sport onder het hoofdstuk….and please, do pardon my french….Mierenneukerij….eh…als je begrijpt wat ik bedoel…ha…ha…!?!

 6. ik ga 'm straks bekijken. prog. of site ook gevonden?

  en waarmee kon je nou uitrekenen wat de beste barlow vergroting is voor je telescoop?

 7. Over dat programma dat Jan bedoeld van Sky & Telescope heb ik net een blogje geschreven: http://www.astroblogs.nl/2012/03/10/afdeling-hand… Daar kan je 't ook downloaden. Dat andere proggie over die Barlowlenzen ken ik niet. Jan B., waar is dat te vinden?

 8. Jan Brandt zegt

  Tja….da's nou net effe het probleem……ik heb dat "barlow-formuletje-programma'tje"…."ergens" gezien….maarre……….waar oh waar was dat ook al weer??? Het was niet op het internet maar ergens in een engelstalig astrotijdschrift en de bedenker van dit "kunstje" was volfgens mij van scandinavische afkomst…..en…"NEE"…..het is zeker NIET "de zweedse kok van de Muppets"..ha..ha..!!

  Ofwel….IK weet het gewoon effe niet meer maar wellicht zijn er anderen onder ons…Paul, andré(??)…die daar wel wat meer licht op kunnen schijnen!?

 9. Ook handig. Alleen niet wat bedoeld werd, denk ik. Want staat niets over CCD pixels vermeld. Ik ken wel het programmaatje Ron Wodaski's CCD calculator (New Astronomy Press), maar ook daarin kan ik niet halen wat de optimale instellingen zijn. Je kunt wel meteen zien hoe je gekozen object met jouw telescoop en camera in hde FOV te zien zal zijn. http://www.newastro.com/

Speak Your Mind

*