28 november 2023

Afdeling handige software: Mars Previewer II

Het scherm van de Mars Previewer. Credit: Leandro Rios.

Jan Brandt had het er deze week al over naar aanleiding van z’n blog over Mars: het freeware programma Mars Previewer, waarmee je kan zien hoe de planeet Mars er op een bepaald moment precies uit ziet. Jan had Mars op 8 maart om een uur of half tien ’s avonds met een batterij Barlowlenzen gefotografeerd en om de zichtbare details op de foto te herkennen is dat programma erg handig. Het is al weer lang geleden geschreven door Leandro Rios uit Argentinië en inmiddels hebben we versie II. Kwestie van downloaden, uitpakken en via setup.exe de software installeren. Dat laatste duurde bij mij wel een tijdje, maar dat komt volgens mij omdat de installatie nog uit het stoomtijdperk dateert. Maar als het spul eenmaal geïnstalleerd is dan werkt het prima. Tijdzone in het configuratiemenu instellen (Nederland is -1), datum en tijd kiezen en gaan met die banaan. Als je op de details in het kaartje klikt zie je welke dat zijn, zoals Nix Olympica (‘Sneeuw van de Olympus’), de vulkaan die Jan waarschijnlijk heeft vastgelegd op z’n foto.

 

Share

Comments

  1. Rob van der Meer zegt

    Hoi Adrianus,

    Ben je bekend met de marsversie van worldwide telescope http://www.worldwidetelescope.org/whatis/whatIsWW

    Groet,

    Rob.

  2. winjupos kan dit ook, maar dan ook voor jupiter en andere planeten. Heeft ook betere plaatjes…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: