23 februari 2024

@astro_andre: De ruimte is veel leuker dan de aarde

Impressie van de Tweetup bij ESTEC. Credit: ESA–Anneke Le Floc’h

Een groep van tachtig twitteraars reisde dinsdag 29 mei af naar Noordwijk voor een live videogesprek met ESA-astronaut André Kuipers. Vanaf ESA’s onderzoekscentrum ESTEC werd een directe verbinding gemaakt met het internationale ruimtestation ISS, waarna de twitteraars hun prangende vragen konden voorleggen aan André. De zogeheten ‘SpaceTweetup’ (een tweetup is een evenement waarbij twitteraars samen komen) is het resultaat van een wedstrijd die georganiseerd werd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. ESA nodigde twitteraars in april uit een bijzondere vraag voor André te verzinnen. De beste vraagstellers maakten kans op toegang tot de SpaceTweetup bij ESTEC. In totaal werden meer dan vijfhonderd vragen ingezonden.

Eiland in de Grote Oceaan
Van alle ingezonden vragen werden de beste tien live via de satellietverbinding door André beantwoord. Eén van de vragen werd gesteld door de Nederlandse Mirjam. Zij vroeg André welke foto hij absoluut wilde maken vanuit de ruimte. “Ik wilde heel graag een foto maken van een klein eiland in de Stille Zuidzee waar ik ben getrouwd”, luidde het antwoord van André. “Het eiland was nog niet zo gemakkelijk te vinden. De Grote Oceaan is gigantisch groot en het eiland is heel erg klein. Het is me uiteindelijk toch gelukt, door de vorm van het eiland te vergelijken met een plaatje in een atlas.” Voordat het videogesprek met André plaatsvond, werden de uitgenodigde twitteraars getrakteerd op een interactieve 3D-tour van het internationale ruimtestation, en mochten ze enkele experimenten aanschouwen. De aanwezige twitteraars kregen de mogelijkheid ESA’s Eurobot te besturen met behulp van hun eigen tweets. Door berichten te versturen als ‘move backwards 3m’, kon de Eurobot in de Italiaanse stad Turijn bestuurd worden.

Actrices en hordelopers

De Eurobot Ground Prototype (EGP). Credit: ESA–A. Le Floc’h

Deelnemers aan de SpaceTweetup met André Kuipers waren afkomstig uit Spanje, Italië, Duitsland, de Verenigde Staten en natuurlijk Nederland. Onder hen bevonden zich grafisch vormgevers, actrices, leraren, advocaten, archeologen en zelfs professionele hordelopers. Daarnaast hield twitteraar Remco Timmermans een presentatie over zijn reis naar Bajkonoer, waar hij op 21 december een van de twee aanwezige toeristen was die de kou trotseerden om de lancering van André Kuipers waar te nemen. Vlak voor het live evenement gaf ook ESA-astronaut Christer Fugelsang nog een presentatie over zijn persoonlijke ervaringen tijdens zijn twee missies naar het ISS. Daarnaast vertelde hij over ESA’s betrokkenheid bij het ruimtestation, waaronder het ATV, Europa’s Columbus-module en de projecten rondom microzwaartekracht. Het telefoongesprek duurde in totaal zo’n twintig minuten. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*