25 mei 2024

Infografiek: de afdaling en landing van Marsrover Curiosity

Als je een paar jaar onder een steen hebt gelegen, dan zal je ’t vast niet weten, maar komende maandagochtend 6 augustus om 07.31 uur Nederlandse tijd zal de Marsrover Curiosity landen naast de 5 km hoge berg Mount Sharp in de 154 km grote Gale krater op Mars. Tussen de binnenkomt in de ijle atmosfeer van Mars en de landing zitten 6 minuten en 43 seconden, een korte periode die bekend staat als de “six minutes of terror” of “seven minutes of terror” – afhankelijk van hoe je ’t afrond. 😉 De aankomsttijd van 07.31 uur is in aardse tijd, want het signaal van de Curiosity doet er 14 minuten over om de aarde te bereiken. In Marstijd is het MSD 49269 3.19 uur ’s ochtends Local Mean Solar Time. In de volgende EDL-timeline [1]EDL staat voor entry, descent, landing – yep, de binnenkomst, afdaling en landing. infografiek zie je precies wat er gebeurt vanaf het moment van binnenkomst in de ijle Martiaanse atmosfeer (‘entry’) tot aan de landing en kort daarna. Dubbelklikken voor de supergrote versie.

Credit: NASA/JPL

De landing is maandag live te volgen op NASA TV en uiteraard ook op de multimediapagina van de Astroblogs.

Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 EDL staat voor entry, descent, landing – yep, de binnenkomst, afdaling en landing.
Share

Comments

  1. Als hij a.s. maandag al gaat landen, betekent dat dat hij inmiddels in orbit is? Ik neem aan dat dat toch eerst een tijdje het geval zal zijn voordat er tot een afdaling kan worden overgegaan? Weet je wanneer zal hij in baan rond Mars draaien?

  2. Nee, hij komt niet eerst in een baan om Mars terecht. Er zijn onderweg allerlei koerscorrecties geweest en nu stevent ‘ie in één keer op Mars af. Hij zal in de aanloop wel afremmen, neem ik aan.

Speak Your Mind

*